Makowiec z jabłkiem zwany japońskim – nie pytajcie skąd ta nazwa, pojęcia nie mam pewnie z tego samego źródła co ryba po grecku czy po japońsku 🙂 Grunt, że makowiec jest pyszny. Moja babcia która nie ma kłopotu z krytyką, po trzecim kawałku powiedziała tylko – poproszę częściej 🙂
Jeżeli lubicie makowiec ale nie macie cierpliwości do zawijania ciasta drożdżowego polecam Wam ten przepis. Makowiec z jabłkami jest naprawdę bardzo prosty do przygotowania. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami jabłek i śliwek.
|
Makowiec japoński |
Inspiracja: Książka Cukiernia Lidla Paweł Małecki – w oryginalnym przepisie jabłka są starte, a spód w formie kruszonki.
przepis na : MAKOWIEC JAPOŃSKI
forma 25×30 cm
składniki na spód – Makowiec japoński
150 g orzechów włoskich
200 g mąki
150 g masła
80 g cukru trzcinowego
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę makową – Makowiec japoński
800 g masy makowej
1 cukier wanilinowy
50 g roztopionego masła
2 łyżki mąki
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 białka (jedno zostaje z ciasta)
5 jabłek
100 g suszonych śliwek
sok z 1/2 cytryny
|
Makowiec z jabłkami |
Orzechy rozsypuję na blasze wyłożonej papierem i prażę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 3-4 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Zimne orzechy mielę na mąkę.
Mąkę pszenną i zmielone orzechy mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję masło, żółtko i wyrabiam ciasto.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wykładam na spód i piekę 15 minut w 180 stopniach. Pozostałą część ciasta chowam do lodówki. Podpieczone ciasto odstawiam do ostygnięcia.
Jabłka obieram, 3 ścieram na grubych oczkach a 2 kroję w drobną kostkę. Śliwki kroję na mniejsze kawałki, mieszam z jabłkami i z sokiem z cytryny.
|
makowiec japoński |
Żółtka ucieram z cukrem na jasną masę, dodaję masło. Miksując powoli dodaję po łyżce maku. Mąkę mieszam z kaszą i proszkiem do pieczenia i dodaję do masy. Dorzucam jabłka. Białka ze szczyptą soli ubijam na pianę i delikatnie mieszam z masą.
Na ciasto wykładam przygotowaną masę jabłkowo-makową. Na wierzch rozsypuję starte schłodzone ciasto.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę godzinę. Odstawiam do ostudzenia, przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Zobacz inne przepisy z makiem
Świetne zdjęcia! A makowiec wygląda tak wspaniale, że kto wie, czy w tym roku nie zastapi u mnie tego tradycyjnego 🙂
Dziekuję. U mnie na pewno będzie, bo to pierwszy w którym Łukaszowi nie przeszkadzał mak 🙂
Hehe, a ja myślałam, że to może makowiec z wasabi czy coś w tym stylu 😛
Haha dobre. Nie pomyślałam, że nazwa może budzić takie skojarzenia. I nie wiem skąd tak często makowiec szukany w google pod nazwą japoński 🙂