chleb jabłka na szybko pieczywo śniadanie sniadanie-na-slodko w kuchni wypiekanie na śniadanie żurawina

CHLEBEK NA SODZIE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI

Propozycja na weekendowe śniadanie, szybki chlebek który jest gotowy zaledwie w godzinę! Nie wymaga zaczynów, zakwasów, drożdży ani wyrastania a co najważniejsze można go jeść na ciepło. Z masłem i kawą smakuje obłędnie a jeżeli coś zostanie zabiorę do pracy 🙂
Nie jestem super piekarzem w swoim życiu wyprodukowałam kilka chlebów z maszyny a zakwas żytni umarł zanim coś z niego upiekłam :/ Z bułkami, rogalikami idzie mi znacznie lepiej a odkąd mam KA upiekłam też ciabattę, razowy chleb na drożdżach i bardzo prosty pszenny chleb. Ponieważ moja znajomość tematu jest dość marna żaden nie doczekał się publikacji, wychodzi więc na to, że ten jest pierwszy 🙂 
Chlebek upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, oryginalny przepis pochodzi ze strony Everycakeyoubake, autorka upiekła go z dodatkiem rodzynek i rozmarynu. U mnie rodzynki zostały zastąpione żurawiną a rozmaryn pominęłam dodałam za to kardamon. Przed pieczeniem uformowane ciasto należy naciąć jednak znacznie mocniej niż ja to zrobiłam, wtedy się „otwiera” i ładniej wygląda. Poprawię to przy kolejnym który na pewno upiekę i dodatkowo poeksperymentuję z dodatkami.
CHLEBEK NA SODZIE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI
*1 mały bochenek
250 g mąki pszennej (+/-) 2 łyżki do podsypania
200 ml maślanki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 małe jabłko

Żurawinę przelewam wrzątkiem i zostawiam na sitku do odcieknięcia, jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. 
Przesianą mąkę mieszam z solą, sodą i przyprawami. Powoli dolewając maślankę wyrabiam ciasto, dodaję żurawinę oraz jabłko i zagniatam elastyczne, lekko klejące ciasto. W razie potrzeby podsypuję mąką. W taki sam sposób przygotowuję ciasto w robocie, do wyrabiania używam haków. 
Z ciasta formuję okrągły bochenek i oprószam go mąką, Przekładam na blachę wyłożoną papierem a następnie ostrym nożem nacinam na krzyż na głębokość 1-2 cm. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego !

Wirtualne wypiekały ze mną:
Lura – Cafe Babilon
Nina – Gotuj sam
Iza – Smaczna Pyza
Gosia – Trawka cytrynowa
Kasia – zdjęcie na FB
Justyna – zdjęcie na FB
Lidia – zdjęcie na FB
Joanna – Piekę bo lubię
Joanna – Grunt to przepis
Edyta – Pasja smaku

proponowane posty

14 Comments

  1. Pierwsze koty za płoty jak mawiają, teraz juz każdy Ci się uda 🙂 Fajnie że razem mogliśmy wypiekać, do nastepnego 🙂

  2. Monika, chlebek wyszedł piękny i jestem pewna, że Twoje pozostałe wypieki też są na najwyższym poziomie. Więcej wiary w siebie 🙂 I do następnego wspólnego wypiekania 🙂

  3. Dziekuje, mam taką nadzieję w każdym razie z każdym kolejnym jest pewniej 🙂

  4. Dziękuję za wspólne wypiekanie. Najważniejsze, że smakują nad formą popracuję 🙂

  5. Piękny chlebek, dzięki za wspólny czas :).

  6. Ślicznie wyglada twój chlebek 🙂
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

  7. Ślicznie wyglada twój chlebek 🙂
    Dziękuję za wspólne wypiekanie!

  8. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  9. Pyszny chlebek! Wolę Twoją wersję, bo za rodzynkami nie przepadam.

  10. Łukasz (bardzo) nie lubi rodzynek (rodzynków?) więc praktycznie wykluczyłam je z przepisów. Żurawiną jest świetną alternatywą lubię jej kwaskowatość.

  11. Dziękuję za wspólne pieczenie, było niezwykle aromatycznie. Do następnego 🙂

  12. Świetny pomysł na dodatek żurawiny! Dzięki za wspólne wypiekanie 🙂

  13. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂

  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

Comments are closed.