bez jajek ciasta ciasta-desery jabłka owocowe-wypieki-desery

SZARLOTKA NA SYPKO

Szarlotka sypana zaintrygowała mnie ze względu na możliwość bardzo szybkiego upieczenia ciasta bez nadmiernego brudzenia naczyń kuchennych. Za pierwszym razem byłam odrobinę zawiedziona bo choć smakowało bardzo dobrze to na dnie pozostała odrobina suchych składników rozwiązanie okazało się bardzo proste, wystarczy na spód połozyć kilka plasterków masła.

Aby szarlotka na sypko była smaczna nalezy zwrócic uwagę na jabłka które powinny być winne. To sok z jabłek pomaga zwiazać nasze sybkie produkty. Cukier trzcinowy którym polecam posypać masło sparwa, że nasze ciasto ma delikatna chrupiącą skorupkę.


przepis na: SZARLOTKA SYPANA

* tortownica 21 cm

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych soczystych jabłek
sok z 1/2 cytryny
3/4 kostki masła (około 150 g)
cynamon
cukier trzcinowy

Mieszam wszystkie suche produkty: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia.

Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach i mieszam z sokiem z cytryny.

Na podstawę tortownicy układam papier do pieczenia, zaciskam brzegi i odcinam nadmiar papieru.

Formę smaruję masłem.

Na dno wysypuję 1/3 suchej mieszanki na środku układam kilka cienkich plasterków masła, które pomagają połączyć ze sobą wszystkie składniki również na dolnej warstwie.

Wykładam połowę jabłek i delikatnie posypuję cynamonem.

Na jabłka kolejna część suchych produktów i znów jabłka które posypuję cynamonem.

Na górę wysypuję ostatnią część mieszanki na którą układam pokrojone w cienkie plasterki masło i delikatnie posypuje ciemnym cukrem.

Piekę 60 minut w piekarniki nagrzanym do temperatury 180C. Można ją podawać na ciepło z gałką lodów lub łyżką jogurtu. Opcjonalnie oprószoną cukrem pudrem choć jak dla mnie cukru jest dość 🙂

Smacznego !

proponowane posty

4 Comments

  1. Jadłam.Super pychota.Naprawdę polecam!!!!

  2. Aleee apatyczna szarlotka! 😛

  3. Szczerze polecam ! Szybki i prosty przepis 🙂

  4. Anonimowy says:

    ciasto byłoby idealne gdyby nie proszek do pieczenia ! zupełnie niepotrzebny tylko czuć go a zaznaczam że dałam tylko niepełna łyżeczkę!ciasto super i łatwo tylko ten posmak proszku….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *