bez mięsa dynia gryczana kasza na patelni na szybko obiad placki w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski

PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Tak, tak usmażyłam je zamiast upiec … brakowało mi czasu przed zachodem słońca i wyciągnęłam patelnię. Na szczęście placuszki usmażone na klarowanym maśle smakują wyśmienicie zarówno z wytrawnym jak i słodkim dodatkiem.


PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
10-12 placków
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 jajo
1 łyżka mąki gryczanej
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
świeżo mielony pieprz 

klarowane masło do smażenia

Rozbełtane jajko mieszam z dyniowym puree. Dodaję kaszę, mąkę i przyprawy. Smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. Dla pozbycia się nadmiary tłuszczu po usmażeniu wykładam na ręczniki papierowe. Podaję z mięsnym sosem, jogurtem, powidłami … i oczywiście dorzucam do lunchbox’a 🙂
Smacznego !

Dynia na słodko i słonoZabieramy ze sobą posiłek

proponowane posty

6 Comments

  1. świetny pomysł na placki 🙂 takimi naje sie nawet głodomór 😉
    dziękuję za dodanie przepisu do akcji 🙂

  2. genialne te placki, koniecznie musze spróbować!

  3. Wygląda apetycznie! ;))

  4. Świetny pomysł! Ostatnio bardzo polubiłam warzywne placki, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam 🙂

  5. To prawda sa bardzo sycące.

  6. Mam nadzieję, że będzie smakować u nas w domu dynia aktualnie rządzi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *