Tak, tak usmażyłam je zamiast upiec … brakowało mi czasu przed zachodem słońca i wyciągnęłam patelnię. Na szczęście placuszki usmażone na klarowanym maśle smakują wyśmienicie zarówno z wytrawnym jak i słodkim dodatkiem.
PLACKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ
10-12 placków
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 jajo
1 łyżka mąki gryczanej
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
świeżo mielony pieprz
klarowane masło do smażenia
Rozbełtane jajko mieszam z dyniowym puree. Dodaję kaszę, mąkę i przyprawy. Smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. Dla pozbycia się nadmiary tłuszczu po usmażeniu wykładam na ręczniki papierowe. Podaję z mięsnym sosem, jogurtem, powidłami … i oczywiście dorzucam do lunchbox’a 🙂
Smacznego !
świetny pomysł na placki 🙂 takimi naje sie nawet głodomór 😉
dziękuję za dodanie przepisu do akcji 🙂
genialne te placki, koniecznie musze spróbować!
Wygląda apetycznie! ;))
Świetny pomysł! Ostatnio bardzo polubiłam warzywne placki, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam 🙂
To prawda sa bardzo sycące.
Mam nadzieję, że będzie smakować u nas w domu dynia aktualnie rządzi 🙂