Souvlaki to w kuchni greckiej szaszłyki z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego najczęściej podawane z tzatzikami i pitą. Moja wersja nieco odchudzona zawiera chude mięso wieprzowe, jogurt z koperkiem i pieczone placki z cukinii 🙂
SOUVLAKI – GRECKIE SZASZŁYKI
300 g chudej wieprzowiny
sól
marynata
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki tymianku
1/2 cytryny
jogurt naturalny/ grecki
koperek
Pieczone placki z cukinii <- kliknij po przepis
Zaczynam od przygotowania marynaty: oliwę mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaję wyciśnięty sok z cytryny, tymianek i oregano. Mięso kroję w 3-4 cm kostkę oprószam solą, zalewam marynatą i odstawiam na noc do lodówki.
Kolejnego dnia nabijam mięso na szaszłyki i grilluje 2-3 minuty z każdej strony. W między czasie mieszam jogurt z posiekanym drobno koperkiem i odrobiną soli. Placki miałam upieczone dzień wcześniej i doskonale się tu sprawdziły, można je zastąpić chlebkiem pita lub ugotowanym ryżem doprawionym sokiem z cytryny i oliwą.
Używam elektrycznego grilla ale jeżeli zamierasz grillować na tradycyjnym węglowym grillu lub w piekarniku warto namoczyć patyczki w wodzie nie będą się paliły.
Smacznego !
Pięknie wyglądają te placuszki z cukinii (niestety mięsiwo, które jest głównym bohaterem dania średnio mnie interesuje, bo jestem wegetarianką, ale za to placuszki są boskie) 😉
Tak właśnie zerkam na fotografię i widzę placuszki z cukinii, które uwielbiam 🙂 Souvlaki też są pyszne, szczególnie w towarzystwie jakieś sałatki. Pozdrawiam 🙂
🙂