Pyszne pachnące jesienią śniadanie, aromat jabłek z cynamonem dobrze nastraja na cały dzień ! Najczęściej zalewałam płatki mlekiem i odstawiałam na noc do lodówki na drugi dzień dodawałam pokrojone owoce i gotowe …ale znudziło mi się! Wersja pieczona jest bardziej praktyczna bo nie wyleje się w drodze do pracy i można przygotować na 2-3 dni za jednym razem 🙂
PIECZONA OWSIANKA TWAROŻKOWA Z JABŁKAMI
1 opakowanie (150 g) serka Almette fruit (jabłko i gruszka) *
150 ml jogurtu naturalnego *
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mieszanki płatków z orzechami lub płatków owsianych górskich
2 jabłka
1 łyżeczka masła
* zamiast jogurtu i serka można użyć twarogu sernikowego
Serek, jogurt, jaja, cukier i cynamon miksuję na jednolitą masę którą następnie mieszam z płatkami. Masę przekładam do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Jabłka przekrawam na połowę, wycinam gniazda nasienne i nacinam tak aby powstały wachlarzyki. Tak przygotowane jabłka układam na wierzchu i delikatnie oprószam cynamonem. Piekę w 180 stopniach przez 35 minut na ostatnie 10 włączam termoobieg.
Podaję na śniadanie z łyżką jogurtu lub pakuję do pojemników i zabieram do pracy 🙂
Smacznego !
p.s. jabłka można również pokroić w grubą kostkę i wymieszać z masą.
p.s. jabłka można również pokroić w grubą kostkę i wymieszać z masą.
wygląda świetnie, nie jadłam takiej wersji owsianki:)
mmmm! Przecudna wersja owsianki. Trzeba kombinować, żeby się nie znudziło. Kto nie lubi a'la ciasta z rana? 😀
Owoce mozna zmieniac wrzucac do srodka lub ukladac na gorze 🙂
genialna!! dodatki wg uznania, co kto lubi 🙂 moja z żurawiną, siemieniem lnianym, migdałami- przepyszna!!
To prawda robię ją z różnymi owocami 🙂