bez mięsa kolacja marchewka na szybko obiad sezam w kuchni

MARCHEWKA Z SEZAMEM

Pyszna ! Jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Wykonanie banalnie proste – ugotowaną marchewkę przesmażam na maśle, dodaję sezam i podaję. Lekko chrupiąca słodko-słona marchewka zawsze zaskakuje swoim smakiem gości !

MARCHEWKA Z SEZAMEM
500 g marchwi
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka masła
2 łyżki sezamu
szczypta soli morskiej

 

Marchew obieram, myję i kroję w 1,5 centymetrowe plasterki. Następnie gotuję je na półtwardo. Można to zrobić tradycyjnie w wodzie, na parze lub wykorzystać do tego mikrofalówkę. Ja z racji deficytu czasu wybieram ostatnią wersję 🙂 Pokrojone marchewki wkładam do szklanej miski wlewam wodę i przykrywam talerzem. Mikrofalówkę ustawiam na 900 watt i włączam na 5-6 minut. 
Po tym czasie odcedzam marchew a na patelni rozpuszczam masło. Na rozgrzanym maśle podsmażam ugotowaną marchew. Dodaję sezam, odrobinę soli i smażę jeszcze przed chwilę. 
Smacznego !

proponowane posty