ciecierzyca do chleba hummus pasta suszone pomidory w kuchni wegańska wege

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Hummus  z suszonymi pomidorami jest pyszny a przy tym banalnie prosty do wykonania. Robimy go chwilę i ma wiele zastosowań. Pasta tahini jest tu punktem obowiązkowym, warto zawsze mieć słoiczek pod ręką. Oprócz ciecierzycy do przygotowania pasty można użyć np białej fasoli.
Hummus można podać z podpłomykiem, krakersami, falafelem posmarować chleb zamiast masła. Jest też genialnym dodatkiem do warzyw. Moja ulubiona przekąska to pokrojone w paseczki papryka lub ogórek, surowy kalafior którymi nabieram pastę i chrupię… i chrupię  🙂 
* hummus z suszonymi pomidorami *
HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka (240 g po odsączeniu)
5-6 suszonych pomidorów z zalewy -> przepis na domowe suszone pomidory
3 łyżki pasty tahini
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
woda 4-5 łyżek
szczypta soli 

* jak zrobić hummus *
* pasta z ciecierzycy z pomidorami *
Ugotowaną ciecierzycę (lub odcedzona jeżeli korzystam z puszki) przesypuję do przystawki blendera (lub do kielicha blendera stojącego). Dodaję pastę tahini, sok z cytryny, pomidory, oliwę z pomidorów i czosnek. 
Miksuję na najwyższych obrotach w między czasie dodaje wodę i sól. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta należy dodać więcej wody. 
Podaję na miseczce polane oliwą z kawałkami suszonych pomidorów i listkami bazylii. 
Smacznego !
* hummus z pomidorami *

proponowane posty