po włosku pomidory przystawka w kuchni z piekarnika

AROMATYCZNE POMIDORY PIECZONE Z BUŁKĄ TARTĄ

Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam makarony, pomidory, zioła, sery i włoskie podejście do jedzenia. Przypadkiem trafiłam na książkę „Sekrety domowej kuchni włochów” Carreiro Suzanne. Połączenie powieści z przepisami, to jedyna forma książki kulinarnej którą jestem w  stanie przeczytać od deski do deski 🙂 Oprócz niewątpliwej wartości jaka są przepisy, książka jest ciekawie napisana, czyta się ją lekko a potrawy podane w dostępny sposób zachęcają do wypróbowania. 
* pieczone pomidory *
POMIDORY PIECZONE Z BUŁKĄ TARTĄ
* inspiracja „Sekrety domowej kuchni włochów” Carreiro Suzanne
6 średniej wielkości pomidorów
5 kromek razowego lub żytniego chleba (może być czerstwy)
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy + do posmarowania naczynia
sól, pieprz

* pieczone pomidory *

Odcinam wierzch z pomidorów, wydrążam środek. Pestki i miąższ odkładam do miseczki i rozgniatam widelcem. Pomidory oprószam solą i odstawiam do góry dnem na ręczniku papierowym. 
* pomidory z bułką tartą *
Jak zrobić świeżą bułkę tartą ? Chleb kroję w kostkę i w robocie miksuję na okruszki. Pestki przecedzam przez sitko. Do powstałego soku dodaję chleb, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
* pomidory faszerowane *
Naczynie do zapiekania smaruję oliwą. Pomidory faszeruje przygotowanym farszem, układam w naczyniu i polewam pozostała oliwą. Wstawiam do zimnego piekarnika, nastawiam 180 stopni i piekę do 1,5 godziny.
Smacznego !
* pieczone, faszerowane pomidory *

proponowane posty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *