bez mięsa makaron na szybko obiad po francusku pomidory śniadanie sniadanie-na-cieplo w kuchni wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

CAMEMBERT ZAPIEKANY Z MAKARONEM I POMIDORKAMI

Francja to kolejny przystanek mojej makaronowej podróży a jak Francja to oczywiście sery. Główną rolę otrzymał francuski ser camembert. Jak poukładałam sobie w głowie przepis, nie sądziłam że efekt końcowy będzie TAK smaczny. Może nie jest to potrawa specjalnie dietetyczna bo 100 g sera  camembert ma 300 kalorii … ale w weekend #nieliczymykalorii 🙂

CAMEMBERT ZAPIEKANY Z MAKARONEM I POMIDORKAMI
2 sery camembert (w drewnianym pudełeczku)
3 gniazdka makaronu cienkie wstążki / u mnie Czaniecki – gniazdko 1
1 łyżeczka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
szczypta chilli w płatkach
łyżka soku z cytryny
6-8 małych pomidorków / np. daktylowe
kilka listków rozmarynu
*ponieważ ser sam w  sobie jest już dość słony sól dodaje tylko do gotowania makaronu
Zagotowuję wodę, dodaję sól, wrzucam makaron. Ugotowany makaron przelewam zimną woda i zostawiam na durszlaku żeby pozbyć się wody. 

Ser wyciągam z pudełeczka i ściągam folię, pudełeczko wykładam kawałkiem papieru do pieczenia. Nożykiem nacinam brzeg sera następnie w nacięcie wkładam łyżkę i ściągam wierzch równocześnie robiąc wgłębienie. Spód wkładam z powrotem do pudełka a wierzch kroję na kawałki.
Na patelni rozgrzewam masło dodaje pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz chilli i przesmażam krótko. Następnie dodaję przekrojone na pół pomidorki i pozwalam im się chwilę podgrzać. Patelnię ściągam z ognia dodaję odsączony makaron, sok z cytryny i pokrojony w kostkę ser.

Makaron wkładam w przygotowany wcześniej ser, na wierzchu układam kilka listków rozmarynu. Piekę 20 minut w 200 stopniach, podaję na ciepło… na śniadanie z kawą na kolację z lampką wina 🙂

Smacznego !

zBLOGowani.pl

proponowane posty

5 Comments

  1. Genialny pomysł!!! 🙂 A jak pięknie się prezentuje! Już mówiłam kiedyś, ale powtórzę… Uwielbiam Twoje zdjęcia! 🙂

  2. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Jadłam grillowany camembert i jest rzeczywiście bardzo smaczny. W fajnej formie go podałaś, powstały śliczne miseczki z makaronem 🙂

  4. Miałem przyjemność zjedzenia tego właśnie 🙂 Gorąco polecam

  5. Kochanie musiało Ci naprawdę smakować to chyba pierwszy twój komentarz od … niespełna 4 lat 🙂
    Musze kupić trochę tego lighta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *