Kto powiedział, że chińszczyznę można podawać tylko z ryżem czy makaronem ?
ORIENTALNA KASZA JĘCZMIENNA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
1 filet z piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 mały brokuł
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5-6 dużych pieczarek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki pieprzy cayenne
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki curry
4-5 łyżek sosu sojowego
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
sezam (opcjonalnie)
olej do smażenia
Zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję przepłukaną kaszę i gotuję pod przykryciem ok 20 minut pod czasu do czasu mieszając. Gdy woda zostanie wchłonięta zawijam w koc i odstawiam na czas przygotowania mięsa i warzyw. Kurczaka kroję w grubą kostkę i przesmażam na oleju. Po usmażeniu odstawiam go na bok a na tą samą patelnię wrzucam warzywa zaczynając od cebuli i czosnku następnie pokrojone w dużą kostkę pieczarki i papryka. Brokuła „gotuję na parze” w mikrofalówce lub w osolonej wodzie all dente, ugotowanego przelewam zimna wodą. Do warzyw dodaję przesmażonego wcześniej kurczaka, przyprawy i sos sojowy. Na koniec dorzucam podzielone na mniejsze kawałki brokuły. Całość mieszam z ugotowana kaszą, podaję posypane sezamem.
Smacznego !