Zdarza się Wam, że z obiadu zostaje makaron czy ziemniaki ? Ja zazwyczaj gotuję trochę więcej z myślą o obiedzie kolejnego dnia. Zapiekanka jest doskonałą propozycją na szybki, niedrogi i smaczny obiad z wykorzystaniem tego co akurat mamy w lodówce. Oczywiście nie chodzi o to żeby wrzucić do zapiekanki cokolwiek a połączyć kilka pasujących do siebie składników:) Przepis dodaje do akcji „Tani i syty obiad dla dwóch osób” stąd koszt przy produktach.
SPAGHETTI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ
* porcja dla 2-3 osób (koszt. ok. 13,5 zł)
400 g ugotowanego spaghetti (1,1 zł)
150 g wędzonego boczku (3,5 zł)
1 biała część pora (0,7 zł)
1 papryka (u mnie po połowie żółtej i czerwonej) (3,5 zł)
1 łyżka masła * (0,3 zł)
1 jajo (0,7 zł)
1 mały jogurt (1,9 zł)
1 kulka mozzarelli (2,59 zł)
sól, pieprz
Boczek kroję na cienkie plasterki i smażę na suchej patelni. Por kroję w plasterki a paprykę w cienkie paseczki. Gdy boczek jest już podrumieniony dodaję pora i paprykę, smażę na średnim ogniu aż warzywa zrobią się miękkie. * Jeśli boczek był chudy i nie wytopił się tłuszcz dodaję łyżkę masła.
Rozbełtane jajo mieszam z jogurtem, dodaję sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Mozzarellę kroję w drobną kostkę i mieszam z sosem. Do makaronu dodaję przesmażony boczek z warzywami i sos, wszystko razem mieszam i wykładam do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Zapiekam przez 30 minut w 180 stopniach.
Podaję z surówką np. z białej rzodkwi i kukurydzy.
Smacznego !
p.s. osoby które nie maja nic do stracenia przed włożeniem do piekarnika posypują zapiekankę startym żółtym serem
Myślę, że to danie musi być bardzo smaczne
Zapraszam też do mnie na mały konkurs! http://aanneke.blogspot.com/2014/01/candy-candy-candy.html 