Szczupak mnie zaskoczył… i to kilka razy w ciągu jednego weekendu. Najpierw, że pojawił się w lodówce, że przepis może być taki prosty a na koniec zdziwiłam się, że wyszedł taki dobry ! Sos jest pyszny, delikatna ryba i szparagi smacznie ze sobą współgrają.
SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWYM
*5 porcji
*5 porcji
1 szczupak długość ok 55 cm
3 cebulki dymki
1 cytryna
500 ml śmietana 18% do zup i sosów
sól, pieprz
3 łyżki klarowanego masła
Oczyszczonego szczupaka kroję w grube (ok 4 cm) dzwonki, skrapiam sokiem z połowy cytryny, oprószam solą, pieprzem i odstawiam na kilka godzin do lodówki. W tym czasie pojechałam do sklepu po śmietanę… (warto kupić śmietanę do zup i sosów, moja „pierwsza z brzegu” odrobinę się zważyła co na szczęście nie miało dużego wpływu na smak)
Rozgrzewam masło, rybę delikatnie oprószam mąką i smażę po 2-3 minuty z każdej strony. Szczupaka ściągam z patelni na którą wrzucam posiekaną cebulkę, przesmażam chwilę, następnie dodaję śmietanę. Ścieram skórkę z jednej wyszorowanej i sparzonej cytryny doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Wkładam do sosu rybę i duszę 10 minut pod przykryciem.
Podaję ze szparagami z wody i kawałkiem chrupiącego pieczywa.
Smacznego !
uwielbiam ryby! a Twoja propozycja jest znakomita 🙂
Robię na wigilijny stół. Zdrowych Spokojnych Świąt.
Muszę popytać czy gdzieś w okolicy można kupić szczupaka bo sama bym chętnie znowu zjadła 🙂