kiełbasa kocioł publikacje w kuchni z piekarnika ziemniaki

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ

To jedno z tych dań które lepiej smakują niż wyglądają 🙂 Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo smaczną i nieskomplikowaną propozycją na obiad czy kolację. Do przygotowania polecam użyć wędzonej, wyrazistej w smaku kiełbasy. 
* zapiekanka ziemniaczana *
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ
Czas przygotowania: 30 minut + 35 godzina pieczenie
Liczba porcji: 5

500 g ziemniaków
200 g wędzonej kiełbasy 
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml jogurtu greckiego 
75 ml mleka
1 jajko
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju na której przesmażam pokrojoną w piórka cebulę, oraz posiekany czosnek. Dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę, smażę na rumiano. 

W garnku zagotowuję wodę. Ziemniaki obieram ze skórki i kroję na cienkie plasterki. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję 5 minut, odcedzam i zostawiam aby trochę odparowały. 
Jogurt mieszam z mlekiem, jajkiem i gałką doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 
Formę do zapiekania smaruję łyżką oleju. Na spodzie układam połowę ziemniaków na to kiełbasę z cebulą i na wierzch pozostałe ziemniaki. Całość zalewam przygotowanym sosem jogurtowym. 
Zapiekam 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg i pozwalam ziemniakom się trochę przypiec.
Podaję posypane szczypiorkiem. Smacznego !

Przepis został przygotowany dla magazynu Kocioł.


proponowane posty

1 Comment

  1. Dla mnie wygląda rewelacyjnie – bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej. Niedługo zapraszam na jej podsumowanie.

Comments are closed.