Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Najszybsza do przygotowania jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, ale można też użyć wołowiny pokrojonej w kostkę – jednak należy pamiętać, że ona się dłużej gotuje.
zupa meksykańska |
przepis na: ZUPA MEKSYKAŃSKA
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 – 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz – do smaku
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.
* jak przygotować zupę meksykańską * |
Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku.
* rozgrzewająca zupa meksykańska na chłodne dni * |
Pięknie wygląda, z pewnością też cudnie smakuje 🙂
Sceptycznie patrzę na czerwoną fasolkę w zupach. W sumie nie wiem czemu… Chyba będę musiała spróbować. Ta Twoja wygląda cudnie!
Ja czerwona fasolę bardzo lubię ale zastanawiałam się czy nie pomieszać białej z czerwoną, myślę że też było by dobrze.
Idealna zupa na zime 🙂
Ależ pięknie wygląda. Gotowałam już zupę meksykańską ale z kurczaczkiem, wszystkim smakowała, mimo to postanowiłam dziś ugotować ją według Twojego przepisu. Wszystkie składniki tej zupki mi odpowiadają, a zdjęcie mnie powaliło :)))))))))))) Napiszę jak mi wyszła 🙂
Zupka wyszła pysznie. Dodatkowo doprawiłam Cuminem oraz odrobiną imbiry i w całym domu zapachniało Meksykiem 🙂
Cieszę się, że smakowało o przyprawach będę pamiętałam i następnym razem spróbuję.
Obiecałam napisać jak mi wyszła ta zupka. Cóż dziś znów ją robię 🙂 To chyba najlepszy dowód na to, że jest pyszna. Zupka jest dość pikantna, rozgrzewająca i bardzo pożywna. Zdecydowanie mój smak. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo za ten wpis i bardzo się cieszę, że zupka tak przypasowała u nas tez jest jedną z ulubionych. Szczególnie na te chłodniejsze pory roku.
Ja też zrobiłam zupkę, ale zamiast mielonego dałam mięsko gulaszowe (wieprzowe) i też wyszło pyszne 🙂
zupa jest po prostu mega!!! Od paru lat słynę w rodzinie jako "królowa żurka", ale po zrobieniu meksykańskiej zgodnie stwierdziliśmy, że lepszej zupy nigdy nie zrobiłam i chyba (prędko) nie zrobię :))) BARDZO dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)))))
Dziekuję i bardzo się cieszę u Nas ta zupa też jedną z ulubionych 🙂
Zupa jest świetna zrobiła furorę na rodzinnej imprezie, cud miód, palce lizać:)
Dzieki za znak-sygnał to miłe 🙂
wygląda pysznie, mam pytanie: na jaką ilość salaterek mniej więcej starcza z takiego przepisu? 🙂
Nie liczyłam ale jest do duża, głęboka patelnia, myślę że 5-6 misek zupy.
dziękuję za odpowiedź, pewnie niedługo wypróbuję 🙂
Zupa pyszna. Najlepsza jaką jadłam 🙂 pozdrawiam