fasola jesiennie kukurydza obiad pikantnie po meksykańsku pomidory w kuchni wołowina zupy

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Przepis na zupę meksykańską dostałam od Asi – koleżanki z pracy. Pikantna, bardzo sycąca ismaczna zupa pełna meksykańskich smaków.

Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzeje w chłodniejsze dni. Najszybsza do przygotowania jest zupa meksykańska z mięsem mielonym, ale można też użyć wołowiny pokrojonej w kostkę – jednak należy pamiętać, że ona się dłużej gotuje.

zupa meksykańska
zupa meksykańska 

przepis na: ZUPA MEKSYKAŃSKA

0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 puszka pokrojonych pomidorów klub 3 obrane i pokrojone pomidory
1 puszka kukurydzy
2 puszki czerwonej fasoli 
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
0,75 – 1 l bulionu lub wody z przyprawami
1 łyżka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz – do smaku
Mięso i cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na oliwie. W głębokiej patelni lub garnku podsmażam posiekany czosnek do którego dodaję (bez odcedzania) kukurydzę, fasolę i pomidory następnie przyprawiam słodka i ostrą papryką.

zupa meksykańska
* jak przygotować zupę meksykańską *

Całość zalewam bulionem, dodaję podsmażone mięso i gotuję na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Zajmuje mi to około godziny. Na koniec dodaję jeszcze koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiam do smaku.

zupa meksykańska
* rozgrzewająca zupa meksykańska na chłodne dni *
Podaję z odrobiną startego żółtego sera, posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką i kawałkiem chrupiącego pieczywa (choć zupa jest tak sycąca, że ja zjadam samą 🙂
Smacznego !

proponowane posty

18 Comments

  1. Pięknie wygląda, z pewnością też cudnie smakuje 🙂

  2. Sceptycznie patrzę na czerwoną fasolkę w zupach. W sumie nie wiem czemu… Chyba będę musiała spróbować. Ta Twoja wygląda cudnie!

  3. Ja czerwona fasolę bardzo lubię ale zastanawiałam się czy nie pomieszać białej z czerwoną, myślę że też było by dobrze.

  4. Idealna zupa na zime 🙂

  5. Anonimowy says:

    Ależ pięknie wygląda. Gotowałam już zupę meksykańską ale z kurczaczkiem, wszystkim smakowała, mimo to postanowiłam dziś ugotować ją według Twojego przepisu. Wszystkie składniki tej zupki mi odpowiadają, a zdjęcie mnie powaliło :)))))))))))) Napiszę jak mi wyszła 🙂

  6. Zupka wyszła pysznie. Dodatkowo doprawiłam Cuminem oraz odrobiną imbiry i w całym domu zapachniało Meksykiem 🙂

  7. Cieszę się, że smakowało o przyprawach będę pamiętałam i następnym razem spróbuję.

  8. Anonimowy says:

    Obiecałam napisać jak mi wyszła ta zupka. Cóż dziś znów ją robię 🙂 To chyba najlepszy dowód na to, że jest pyszna. Zupka jest dość pikantna, rozgrzewająca i bardzo pożywna. Zdecydowanie mój smak. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.

  9. Dziękuję bardzo za ten wpis i bardzo się cieszę, że zupka tak przypasowała u nas tez jest jedną z ulubionych. Szczególnie na te chłodniejsze pory roku.

  10. Anonimowy says:

    Ja też zrobiłam zupkę, ale zamiast mielonego dałam mięsko gulaszowe (wieprzowe) i też wyszło pyszne 🙂

  11. Anonimowy says:

    zupa jest po prostu mega!!! Od paru lat słynę w rodzinie jako "królowa żurka", ale po zrobieniu meksykańskiej zgodnie stwierdziliśmy, że lepszej zupy nigdy nie zrobiłam i chyba (prędko) nie zrobię :))) BARDZO dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie :)))))

  12. Dziekuję i bardzo się cieszę u Nas ta zupa też jedną z ulubionych 🙂

  13. Anonimowy says:

    Zupa jest świetna zrobiła furorę na rodzinnej imprezie, cud miód, palce lizać:)

  14. Dzieki za znak-sygnał to miłe 🙂

  15. Anonimowy says:

    wygląda pysznie, mam pytanie: na jaką ilość salaterek mniej więcej starcza z takiego przepisu? 🙂

  16. Nie liczyłam ale jest do duża, głęboka patelnia, myślę że 5-6 misek zupy.

  17. Anonimowy says:

    dziękuję za odpowiedź, pewnie niedługo wypróbuję 🙂

  18. Zupa pyszna. Najlepsza jaką jadłam 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *