fasola obiad po polsku w kuchni zupy

ZUPA FASOLOWA

ZUPA FASOLOWA
150 g fasoli
500 g wędzonych kości
250 g wędzonego boczku
2 marchewki
2 ziemniaki
1 pietruszka
1 cebula
1/3 pora
1/4 selera
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
0,5 łyżeczki tymianek
łyżeczka majeraneku
pieprz, sól – do smaku
1 łyżka mąki
Fasolę dzień wcześniej zalewam woda i odstawiam na 12-24 godziny. Na drugi dzień fasolę z dodatkiem tyminaku gotuję do miękkości w wodzie w której się moczyła. Czas gotowania zależy od czasu jaki się moczyła fasola. 
W osobnym garnku gotuję wywar z wędzonych kości i warzyw (w całości) do którego dodaję zioła oraz pieprz i sól do smaku. Gdy warzywą są miekkie wyciagam je z wywaru i kroję w kostkę.
Boczek kroję w paseczki i podsmażam na patelni z cebulą. Nie dodaję żadnego tłuszczu, ponieważ z boczku wytopi się wystarczajaca ilość żeby zrobic z niego jeszcze zasmażkę 🙂
Do wywaru dodaję miekką fasolę, pokrojone warzywa oraz boczek z cebulą. Do tłuszczu który mi został z boczku dodaję mąkę i rozprowadzam z łyżką zupy. Zasmażkę dodaje do zupy i mieszając doprowadzam do wrzenia.

proponowane posty

5 Comments

  1. Moniq, z nieba mi spadasz z tymi przepisami. Jutro fasolówa zagości i u mnie. Przeżywam kryzys kulinarny, więc jesteś moją muzą 🙂 A wiesz, co? Może dodaj też, obok tych kulinarnych arcydzieł, dział z pychotami w 5 minut? A może jednogarnkowe? Wiesz, że przez tyle lat nie znalazłam dobrego przepisu na risotto? Ludzie myślą, że jak ugotują ryż i nawrzucają cotamtylko to będzie risotto. A to ponoć sztuka jest, ot co. Buziaki wiosenne.

  2. Zaczynsz być poważną konkurencją dla mojej kuchni Monia,a w tym wypadku mojej fasolówki !!

  3. Paula ja w zyciu risotto nie robiłam 🙂 Nie jestem jakąś wielką fanka ryżu wolę kasze 🙂 A co do szybkich potraw to zbieram pomysły na pierwszy ogień poszedł szpinak z makaronem!

    Mamus twojej zupy nikt nie przebije !

  4. Anonimowy says:

    paula dam ci moj przepis na risotto.Mielone u mnie 0,5kg przypiekasz na oleju.1 duza marchewka,kawalek selera,pietruszka na duzych oczkacch potrzec.Por i 1 cebula w kostke,papryka zielona,czerwona i zolta w kostke.Wszystkie warzywa wrzucic do podsmazonego miesa dusic 10 min.na koniec rozrobic sos pomidorowo-paprykowy wedlug przepisu jak nie ma takiego moze byc bolonege.Wszystko wymieszac smazyc 5min.Ryz klade dookola talerza a w samym srodku talerza klade mieso wymieszane z warzywami.Wyglada super.

  5. Hmmmmm… ale to nie jest risotto.
    Najważniejsze to gatunek ryżu i w specjalny sposób ugotowany. To naprawdę sztuka i cierpliwość

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *