Nie jest to może najbardziej zaskakujące połączenie ale te słodkie, chrupiące rogaliki są po prostu pyszne. Od razu polecam zrobienie podwójnej porcji, moje nie doczekały dnia następnego 🙂
ROGALIKI Z NUTELLĄ
*24 małe rogaliki
300 g mąki
2 łyżki cukru
20 g drożdży
2 łyżki śmietany
150 g masła
2 jaja
Nutella (około pół łyżeczki na 1 rogalik)
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję śmietanę, jajo i jedno żółtko (białko zostawiam na później). Mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa. Zimne masło siekam z mąką, dodaję mokre produkty i zagniatam szybko jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Przykrywamy folią i wkładam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciasto dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuę na okrągły placek, który kroję na 12 części. Na każdy kawałek układam Nutellę, zwijam zaczynając od szerszej części. Delikatnie zlepiam końcówki rogalika aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
Tak przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym białkiem i piekę przez 20 minut.
Smacznego !
Moze i nie zaskakujace, ale na pewno przepyszne!
Zainspirowałaś mnie 🙂 dziękuję
Co robisz, że nutella nie wypływa?
zawijam dokładnie końcówki żeby nie miał którędy uciekać. Przez to maja troszkę brzydszy kształt ale przynajmniej nadzienie pozostaje na miejscu 🙂
zrobiłam wczoraj i są przepyszne:)