Smacznie, zdrowo i jednogrankowo cóż więcej potrzeba 🙂 Polecam zapracowanym którzy nie maja czasu stać nad garnkami. Przepis pochodzi ze strony lepszysmak.wordpress.com moja wersja zawiera mieszankę kaszy jaglanej z pęczakiem.
KURCZAK PIECZONY NA KASZY
4 ćwiartki kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
szklanka brokuła
szklanka marchwi
1 cebula
1 szklanka kaszy pęczak
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki bulionu
Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, skrapiam oliwą, oprószam pieprzem, sola i słodka papryką. Odstawiam do lodówki (może być na noc). Marchewkę kroję w grubsze plasterki, brokuł dziele na różyczki a cebulę kroję w piórka. Pokrojone warzywa mieszam z kaszą jaglaną i z pęczakiem.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wykładam do niego kaszę z warzywami i zalewam bulionem, tak aby jego poziom był ok 2 cm ponad kaszę. Na kaszy układam kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam z oliwą i smaruję nią kurczaka. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni i piekę bez przykrycia ok 75 minut.
Smacznego !
pyszności tu prezentujesz:) na pewno się skuszę by wypróbować ten przepis:) jakim bulionem podlewałaś?
Wywar z kurczaka i warzyw czyli tzw. rosół 🙂 Pewnie kostka rosołowa też by się sprawdziła lub po prostu przyprawiona woda…
Z radością przyjmij Nominację do Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy na http://jedzismakuj.blogspot.com/
Pysznie sie prezentuje! No i faktycznie samo zdrowie.