bez mięsa brokuły jajka kukurydza na szybko po włosku śniadanie sniadanie-na-cieplo w kuchni z warzywami

FRITTATA Z WARZYWAMI

Sobotni ranek, piękne słońce zagląda przez okna czas na śniadanie a w domu … nie ma chleba! Najlepszy moment na wypróbowanie przepisu na frittate który znalazłam w Palce lizać nr 6-2011.
Warzywa i wiejskie jaja – smacznie i dietetycznie 🙂

Frittata opisywana jako potrawa do „sprzątania lodówki” może być świetną śniadaniową alternatywą. Bardzo smaczna i szybka potrawa kuchni włoskiej może być przyrządzana na wiele sposób u nas na początek wersja warzywna.

FRITTATA Z WARZYWAMI

6 jaj
3 łyżki oliwy 
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki groszku
1 szklanka brokułów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/2 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
/to jakie dodajemy warzywa zależy do tego co mamy w lodówce i na co ochotę/


Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w talarki cebulę i drobno posiekany czosnek. Przesmażam chwilkę następnie dodaję kukurydzę, groszek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz brokuły podzielone na małe różyczki. Doprawiam solą i pieprzem i podsmażam je ok 10 minut na małym ogniu.

Jaja roztrzepuję z solą i pieprzem, dodaje starty ser i wylewam na patelnie. Przykrywam i zostawiam na małym ogniu. Gdy jaja na wierzchu się zetną zsuwam je na talerz, przykrywam patelnią i odwracam całość tak żeby podsmażyć chwilę z drugiej.

Frittatę podaję z ketchupem lub posypaną świeżym szczypiorkiem.

Smacznego !

proponowane posty