Babeczki są pyszne, mięciutkie i pełne jabłek. Ja swoje przygotowałam w foremkach to tartaletek ale można je również upiec w foremce do muffinek. Wtedy ciasto dzielimy na 12 części i do każdej używamy 1/4 jabłka.
przepis na: BABECZKI Z JABŁKAMI
6 foremek o średnicy
100 g miękkiego masła + do posmarowania foremek
80 g cukru
3 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka
2-3 łyżki soku z cytryny
płatki migdałowe
kasza manna lub bułka tarta do obsypania foremek
Masło ucieram z cukrem na jasną masę. Dodaję łyżeczkę soku z cytryny.
Cały czas miksując dodaję po jednym jajku.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, powoli dodaję do masy i miksuję do uzyskanie jednolitej konsystencji.
Foremki smaruję masłem i obsypuję kaszą manną.
Ciasto przekładam do foremek, mokra łyżeczką wyrównuję wierzch.
Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na połówki i wykrawam gniazda nasienne.
Zewnętrzną cześć jabłek nacinam kilkakrotnie nożem. Aby jabłka ładnie się „otworzyły” podczas pieczenie małą cześć odkrawam tak aby została nie pełna połowa.
Jabłka smaruję sokiem z cytryny. Układam w foremkach lekko wciskając w ciasto.
Obsypuję płatkami migdałów.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Ciepłe babeczki smaruję lukrem przygotowanym z 1 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżek soku z cytryny lub oprószam samym cukrem pudrem.
Smacznego !
Uwielbiam szarlotki, takie z kwaskowatymi jabłkami i kruchutkie. Te babeczki wyglądają super, muszę spróbować! POZDRAWIAM. M
Polecam są naprawdę pyszne 🙂