Tarta to propozycja obiadu który zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale. Dlatego też sprawdzi się jako posiłek do pracy.
Kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu, to nowe warzywo zostało wprowadzone na polski rynek przez firmę Fit&Easy. Osobiście nie przepadam za jarmużem i rzadko wykorzystuję go w kuchni, głównie z konieczności wycinania twardych części. Brukselkę lubię i można ją znaleźć w moich przepisach.
Kalerosse™ jest bardzo proste do przygotowania wystarczy delikatnie przyciąć końcówki i wrzucić na wrzącą osoloną wodę, po 4-5 minutach jest miękkie. Można je jeść na surowo, gotować, grillować lub piec.
„Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.”
przepis na: TARTA Z KALEROSSE
ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody
wypełnienie:
150 g Kalerosse™
1 czerwona cebula
100 ml śmietanki 30 %
3 jajka
3 łyżki sera pecorino lub parmezan
1 łyżka klarowanego masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
Mąkę mieszam z solą, sikam nożem z zimnym masłem. Dodaję wodę i zimnymi dłońmi, szybko zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.
Ciasto można również przygotować w malakserze lub stojącej przystawce blendera – tak jak w przepisie Tartaletki z czekoladą.
Kapustki myję a następnie odcinam zdrewniałe końcówki. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję 5 minut, przelewam zimną wodą i wykładam na ręczniki papierowe.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Formę do tarty wykładam ciastem. Przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję groch. Piekę 15 minut, ściągam papier z grochem i dopiekam kolejne 10 minut.
Cebulę kroję w piórka, podsmażam na maśle ze szczyptą soli.
Śmietankę mieszam z jajkami i startym serem, dodaję przyprawy.
Na podpieczony spód wykładam Kalerosse™ i cebulę, zalewam przygotowaną masą.
Piekę 40 minut. Podaję na ciepło lub zimno.
Smacznego !
Chętnie bym zjadła 🙂