bez mięsa dynia na szybko obiad przystawka sezon na dynie w kuchni wege wytrawny-obiad-wegetarianski z piekarnika

PIECZONA DYNIA

Pieczoną dynię wykorzystuję do słodkich wypieków i dań wytrawnych. Ale najbardziej lubię upieczoną a’la frytki z solą,ziołami i odrobiną chilli. Tak przygotowaną dynię zjadamy samą, prosto z piekarnika czasami z jogurtem czy czosnkowym sosem. Wykorzystuję ją jako dodatek do obiadu lub sałatki.
Najprostsza w obsłudze jest dynia Hokkaido nie trzeba jej nawet obierać ze skórki, która po upieczeniu robi się mięciutka. Drugie miejsce na mojej liście zajmuje dynia piżmowa. Jest bardzo mięsista i ma niewiele pestek. Obieram ją ze skórki, kroję na kawałki i piekę tak jak w przepisie. 

PIECZONA DYNIA
dynia
oliwa
sól morska
grubo mielony pieprz
płatki chilli
zioła prowansalskie lub dowolna, ulubiona mieszanka 

Dynię kroję na kawałki, polewam oliwą oprószam solą, pieprzem, płatkami chilli oraz ziołami. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni grzanie góra-dół, po 15 minutach włączam termoobieg.
Smacznego !
Więcej przepisów z wykorzystaniem dyni -> SEZON NA DYNIĘ

proponowane posty

3 Comments

  1. Przepiękne zdjęcia!
    Dynię piekę i wykorzystuję, ale Ty dodatkowo pięknie ją fotografujesz 🙂 Cudo! Jak muśnięcie słońca w jesienną niepogodę 🙂

  2. Dziękuję bardzo 🙂 Przyznaję, że jest bardzo wdzięczna do fotografowania.
    Pozdrawiam

  3. Widziałaś trwającą na zBLOGowanych akcję z dyniowymi przepisami? Dodaj już dziś swój przepis z wykorzystaniem dyni! 🙂

    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *