Lubię takie szybkie, smaczne i kolorowe poranki. Jeszcze chwila i będę się zajadać słodkimi pomidorami ale na razie nadal głównie sięgam po śliwkowe lub koktajlowe – dojrzałe, czerwone i słodkie.
przepis na: WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM
* 2 porcje
3 jajka
1 ogórek gruntowy
8 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
10 kulek mini mozzarelli
1 garść młodego szpinaku
2 garście mieszanki sałat
50 ml oliwy
1 łyżeczka musztarda francuska
1 łyżka płynnego miód
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta ziół prowansalskich
Jajka zalewam zimną wodą, gotuję 7 minut od zagotowania.
Przelewam zimną wodą i obieram.
Łączę ze sobą składniki na sos.
Sałaty mieszam ze szpinakiem, pokrojonymi rzodkiewkami, pomidorkami, ogórkiem oraz serem.
Warzywa nakładam na talerze i polewam sosem.
Dodaję przekrojone na połówki jajka, oprószam solą i pieprzem.
Smacznego !
Smacznie! 😉
robię bardzo podobną, z różnymi modyfikacjami! Pysznie!
ogórki i pomidory to nienajlepsze połączenie
Teoretycznie dodatek octu powinien zablokować askorbinaze która może unicestwić witaminę C zawartą w pomidorze 🙂 Ale nawet jeżeli nie to nic się nie stanie jeżeli zjemy pomidora dla przyjemności na pewno gdzieś tą witaminę C jeszcze w menu znajdziemy 🙂 pozdrawiam