Granola to przepis na zdrowe śniadanie. Kilka składników plus kilkanaście minut pracy i mamy podstawę do szybkiego śniadania. Śniadanie które doda nam energii i pozytywnie nastroi na resztę dnia. A jak wieczorem zachce się czegoś chrupiącego lub słodkiego to garstka w zupełności zaspokoi nasz głód. Choć zdarzyło się, że zjedliśmy więcej 😉
Domowa granola to same zdrowe składniki. Orzechy które doskonale wpływają na pracę mózgu, gorzka czekolada która poprawi nastrój. Do tego olej kokosowy i miód – same dobre rzeczy, bez dodatku zbędnego cukru.
przepis na: GRANOLA ORZECHOWA Z CZEKOLADĄ
150 g płatków owsianych
50 g migdałów
50 g nerkowców u mnie solone
50 g żurawiny
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao ciemnego
50 g gorzkiej czekolady
*szczypta soli – tylko jeżeli używam orzechów bez soli
Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni, dużą blachę piekarnikową wykładam papierem do pieczenia.
Płatki owsiane mieszam z orzechami, żurawiną i kakaem.
Olej kokosowy i miód delikatnie podgrzewam, tylko tyle żeby zrobiły się płynne.
Mieszam ze sobą suche składniki z płynnymi.
Wykładam na blachę i piekę przez 15 minut, mieszam co 5 minut.
Następnie odstawiam do ostygnięcia.
Gorzką czekoladę siekam na mniejsze kawałki i mieszam z wystudzonymi płatkami.
Granolę przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, podaję z mlekiem … lub jako słodka przegryzkę 😉
Smacznego !
To musi być przepyszne!
🙂
Jest. Łukasz wyjadł połowę bez mleka 🙂