fit fit-sniadanie sałatka śniadanie sniadanie-w-15-minut w 15 minut wiosennie zdrowe-przepisy

WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM

Sałatki na śniadanie to dla mnie najlepszy wybór. Można je zabrać do pracy, polać sosem i zjeść ze smakiem nadal chrupiące warzywa. W trakcie gotowania się jajek przygotowuję pozostałe składniki i po kilkunastu minutach mam pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. 

Lubię takie szybkie, smaczne i kolorowe poranki. Jeszcze chwila i będę się zajadać słodkimi pomidorami ale na razie nadal głównie sięgam po śliwkowe lub koktajlowe – dojrzałe, czerwone i słodkie. 

wiosenna sałatka
Przepis przygotowałam dla magazynu Green Canoe.

przepis na: WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM

* 2 porcje 
3 jajka
1 ogórek gruntowy
8 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
10 kulek mini mozzarelli
1 garść młodego szpinaku
2 garście mieszanki sałat
50 ml oliwy
1 łyżeczka musztarda francuska
1 łyżka płynnego miód
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta ziół prowansalskich

salatka z jajkiem

Jajka zalewam zimną wodą, gotuję 7 minut od zagotowania.
Przelewam zimną wodą i obieram.
Łączę ze sobą składniki na sos.
Sałaty mieszam ze szpinakiem, pokrojonymi rzodkiewkami, pomidorkami, ogórkiem oraz serem.
Warzywa nakładam na talerze i polewam sosem.
Dodaję przekrojone na połówki jajka, oprószam solą i pieprzem.

 Smacznego !

Zainteresowanych fotografią kulinarną zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.
kurs fotografii kulinarnej

proponowane posty

4 Comments

  1. Smacznie! 😉

  2. robię bardzo podobną, z różnymi modyfikacjami! Pysznie!

  3. Anonimowy says:

    ogórki i pomidory to nienajlepsze połączenie

  4. Teoretycznie dodatek octu powinien zablokować askorbinaze która może unicestwić witaminę C zawartą w pomidorze 🙂 Ale nawet jeżeli nie to nic się nie stanie jeżeli zjemy pomidora dla przyjemności na pewno gdzieś tą witaminę C jeszcze w menu znajdziemy 🙂 pozdrawiam

Comments are closed.