obiad pomidorki koktajlowe szparagi tarta wiosennie wytrawny-obiad-wegetarianski zielone szparagi

TARTA ZE SZPARAGAMI

Quiche ze szparagami to sezonowa propozycja na którą zawsze znajdą się chętni. Kruche ciasto wymaga trochę pracy, trzeba je wcześniej schłodzić, podpiec by finalnie zapiec z nadzieniem. Czas który poświęcimy zrekompensuje nam połączenie kruchego cista z miękkim, delikatnym wnętrzem 🙂 Jak już uporamy się z ciastem to przygotowanie wypełnienia zajmie nam kilka minut. 

Tarta czy quiche jaka jest różnica? Quiche (czyt. kisz) to jedna z odmian tarty która przygotowywana jest zawsze z wytrawnym nadzieniem zalanym masą jajeczną. Tarta może być zarówno słodkim jak i wytrawnym wypiekiem. Czyli w przypadku tarta wytrawnych, wypełnionych masa jajeczną nazw można używać zamiennie w każdym innym przypadku będzie to po prostu tarta 😉

przepis na zielone szparagi

przepis na: TARTA ZE SZPARAGAMI

*forma do tarty o średnicy 28cm

składniki na kruche ciasto
240 g maki
120 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie tarty
1 pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
150 ml śmietany 12 lub 18 %
150 ml śmietanki 30-36 %
3 żółtka
1 szklanka starego sera gruyère lub cheddar (użyłam sera do fondue) 
2 łyżki orzechów nerkowca

świeży tymianek do podania

przepis na szparagi

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję sól a następnie masło pokrojone w kostkę i siekam je z mąką. Dodaję żółtko, wodą i chłodnymi dłońmi, dość szybko zagniatam ciasto. Zawijam je w folię o odkładam na 20 minut do lodówki.

Kruche ciasto można również przygotować w malakserze czy stojącym blenderze – jak to zrobić przeczytacie we wpisie Tartaletki z czekoladą.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję, przenoszę na formę do tarty – ciasto powinno przykrywać spód i boki formy. Spód nakłuwam widelcem i odstawiam do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.

Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypuję fasolę lub groch (nasiona pełnią role obciążenia, mam w szafce słoiczek w którym trzymam porcję i używam ich wielokrotnie). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto.

Po wyciągnięciu ciasta temperaturę w piekarniku zmniejszam do 150 stopni.

przepis na szparagi

Jak przygotować szparagi ?

Zielone szparagi nie wymagają obierania ale musimy je pozbawić twardych końcówek które mogą być włókniste. Wystarczy złapać jedną ręką pośrodku szparaga drugą wyginając dolny koniec. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.

Umyte i skrócone o twarde końcówki szparagi kroję na mniejsze kawałki, pomidorki przekrawam na połówki. 
Mieszam ze sobą składniki na masę serową, doprawiam sola i pieprzem.
Na podpieczonym cieście układam szparagi i pomidorki, zalewam masą jajeczną. 
Posypuję posiekanymi orzechami, wstawiam do piekarnika. 
Zapiekam 40 minut. 
Podaję posypane świeżym tymiankiem.
Smacznego !
Inspiracja Kwestia Smaku

Zainteresowanych fotografią kulinarną zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia.
kurs fotografii kulinarnej

proponowane posty

3 Comments

  1. Ciągle tylko wszędzie czytam tarta, tarta, tarta. Telewizja – tarta, internet – tarta! A ja jeszcze tego nie spróbowałem! 🙂 Chodzi to za mną od zawsze – wygląda bardzo smakowicie i będę musiał w końcu się na to skusić! 🙂

  2. Uwielbiam szparagi na tarcie! Zawsze wychodzą super chrupkie, mniam!

  3. Kolejny fantastyczny przepis do wypróbowania ! Swoją drogą dobrze się składa, bo znudziły mi się już szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 😛 Piękne zdjęcia! Pozdrawiam ciepło! 🙂

Comments are closed.