Tarta czy quiche jaka jest różnica? Quiche (czyt. kisz) to jedna z odmian tarty która przygotowywana jest zawsze z wytrawnym nadzieniem zalanym masą jajeczną. Tarta może być zarówno słodkim jak i wytrawnym wypiekiem. Czyli w przypadku tarta wytrawnych, wypełnionych masa jajeczną nazw można używać zamiennie w każdym innym przypadku będzie to po prostu tarta 😉
przepis na: TARTA ZE SZPARAGAMI
150 ml śmietany 12 lub 18 %
Kruche ciasto można również przygotować w malakserze czy stojącym blenderze – jak to zrobić przeczytacie we wpisie Tartaletki z czekoladą.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję, przenoszę na formę do tarty – ciasto powinno przykrywać spód i boki formy. Spód nakłuwam widelcem i odstawiam do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysypuję fasolę lub groch (nasiona pełnią role obciążenia, mam w szafce słoiczek w którym trzymam porcję i używam ich wielokrotnie). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto.
Po wyciągnięciu ciasta temperaturę w piekarniku zmniejszam do 150 stopni.
Jak przygotować szparagi ?
Zielone szparagi nie wymagają obierania ale musimy je pozbawić twardych końcówek które mogą być włókniste. Wystarczy złapać jedną ręką pośrodku szparaga drugą wyginając dolny koniec. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.
Ciągle tylko wszędzie czytam tarta, tarta, tarta. Telewizja – tarta, internet – tarta! A ja jeszcze tego nie spróbowałem! 🙂 Chodzi to za mną od zawsze – wygląda bardzo smakowicie i będę musiał w końcu się na to skusić! 🙂
Uwielbiam szparagi na tarcie! Zawsze wychodzą super chrupkie, mniam!
Kolejny fantastyczny przepis do wypróbowania ! Swoją drogą dobrze się składa, bo znudziły mi się już szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 😛 Piękne zdjęcia! Pozdrawiam ciepło! 🙂