Gdy nie mamy ochoty na mięsne potrawy owoce lasu wyśmienicie sprawdzają się w kuchni. Kolejne sezonowe, owocowe pierogi, tym razem z jagodami których nie może zabraknąć w letnim menu.
* pierogi z jagodami * |
PIEROGI Z JAGODAMI
* ok. 35 pierogów
300 g jagód
cukier i śmietana do polania
cukier i śmietana do polania
ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub miękkiego masła
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub miękkiego masła
Ciasto zawsze robię z mąki, mleka rozrobionego z ciepłą wodą z dodatkiem łyżki oliwy – takie ciasto jest miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam kółka, na każde nakładam łyżeczkę jagód i kleję pierogi.
* jak zrobić pierogi z jagodami * |
Pierogi gotuję 3-5 minut od wypłynięcia. Ponieważ nie dodaję cukru do jagód polewam pierogi dość śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego !
* pierogi z jagodami * |
Wolę pierogi "na słono" 🙂 Chociaż jagody lubię :))
Zupełnie Cię rozumiem. Ja też wolę wytrawne pierogi 🙂 Owocowe robię specjalnie dla mojego męża :))
o rajciu jakbym takie zjadła 🙂