Na pewno nie można o nich powiedzieć, że są pyszne 🙂 Ale bezkarność z jaką po nie sięgamy powoduje, że robię je dość często. Brak cukru i tłuszczu w przepisie na stronie www.kasinefanaberie.blogspot.com przyciągnęło mnie jak magnes, wiedziałam już na pewno że będą to „ulubione” ciasteczka Wiktora !
OWSIANE CIASTECZKA BANANOWE /BEZ MĄKI, TŁUSZCZU I CUKRU/
* 20 ciasteczek / 1 blacha
2 bardzo dojrzałe banany
2 szklanki owsianego musli
lub 1,5 szklanki płatków owsianych + 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek, orzechów
1 łyżeczka kakao
1,5 łyżeczki cynamonu
Pokrojone w plasterki banany za pomocą widelca gniotę na miazgę. Dodaję płatki owsiane, dokładnie mieszam i zostawiam na 10-15 minut aż zmiękną. Gdy płatki są już miękkie dodaję kakao, cynamon i mieszam z masą.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni, dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki układam masę na blaszce i spłaszczam nadając kształt małych, okrągłych ciasteczek. Piekę 15 minut. Przechowuję je w zamkniętym pojemniku pamiętając, że ciasteczka są miękkie i powinny zniknąć nie później jak w tydzień.
Dziś Wiktor życzy Wam …
Smacznego !
ciastka owsiane uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam takich bez mąki 🙂 wyglądają bardzo apetycznie 🙂
zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
A czy wyszły Ci one kruche? Moje są gumiaste 🙁
Te ciasteczka nie wychodzą kruche, są miękkie i nie nadają się do długiego przechowywania.
Zrobiłam ciasteczka, ale nie były kruche. Do paru dodałam małe kawałki czekolady mlecznej i jak dla mnie w tym wydaniu są smaczniejsze.