Kolejna propozycja na marchewkową przekąskę która ukazała się w magazynie Kocioł. Bardzo chrupiąca i smaczna surówka, polecam ją jako samodzielne danie choć do niektórych mięs też na pewno będzie pasowała.
ORIENTALNA MARCHEWKA Z POMARAŃCZĄ
rodzaj potrawy: wegetariańska, bezglutenowa, bez nabiału
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2 / jako osobne danie
3 marchewki
2 cykorie
1 pomarańcza
5-6 suszonych daktyli lub rodzynek
2 łyżki oliwy
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
1 szczypta cynamonu
Używając obieraczki do warzyw kroję marchewkę w cienkie plasterki, zalewam zimna wodą i odstawiam na 10 minut. Oliwę mieszam z cytryną, sokiem z pomarańczy, przeciśniętym czosnkiem oraz płynnym miodem dorzucam pokrojone w plasterki daktyle. Cykorie kroję w półplasterki. Pomarańcze obieram, usuwam białą błonkę, kroję w plasterki. Osuszoną marchewkę mieszam z cykoria i pomarańczą, układam na talerzu polewam sosem i podaję.
Smacznego !
Robiłam podobną surówkę. Marchewka i pomarańcza to bardzo zgrany duet 🙂