Pomysł na cebulaki miałam już dawno ale dopiero konkurs na wykorzystanie w kuchni smalczyku roślinnego zmobilizował mnie do opisania i sfotografowania tych pysznych wytrawnych bułeczek. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smacznym zapachem który unosił się nad blatem już podczas wyrabiania ciasta i towarzyszy mi do tej chwili … kartka na której spisałam proporcje nadal nim pachnie i prowokuje do sięgnięcia po kolejnego cebulaka 🙂
Przepis został publikowany w książce z przepisami blogerów kulinarnych wydanej przez producenta Smakowitej Pajdy.
CEBULAKI
* 12 sztuk
250 g mąki
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mleka
1 jajo + 1 żółtko
50 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem – jeżeli używasz zwykłego niedoprawionego smalcu dodaj do ciasta łyżeczkę soli.
3 cebule (400-500 g)
40 g smalczyku roślinnego Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
szczypta tymianku i kminku
sól, pieprz do smaku
rozbełtane białko + mak, kminek (do posypania)
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem, zalewam ciepłym mlekiem i dodaję 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smalczyk rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięte drożdże, smalczyk, jajo i żółtko. Mieszam wszystko łyżką a następnie wyrabiam rękami aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące. Z ciasta formuję kulę odkładam do miski i odstawiam w ciepłe miejsca do podwojenia objętości.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję nadzienie. Na patelni rozpuszczam smalczyk i wrzucam pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodaję przyprawy i duszę do miękkości a następnie odstawiam do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 części. /Najprościej to zrobisz rozpłaszczając ciasto na okrągły placek i dzieląc na trójkąty nożem do pizzy./ Z każdego formuję kuleczkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryte odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki lekko rozpłaszczam i w każdej robię wgłębienie na nadzienie, można do tego użyć szklanki maczanej w mące.
Tak przygotowane ciasto smaruję rozbełtanym białkiem i na każdym układam przygotowaną wcześniej, wystudzoną cebulę. Na koniec ranty bułeczek obsypuję makiem lub kminkiem.
Cebulaki piekę 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ostatnie 4-5 minut włączam termoobieg. Podaję z zimnym piwem lub czystym czerwonym barszczem.
Smacznego !
pycha!
świetnie wyglądają!
Mmm, smakowite są te cebulaczki! 🙂
Wyszły smacznie 🙂
Mam jedno niemałe ale, proponuję posolić ciasto. Cebulaki wychodzą słodkie. W przepisie nie ma soli, chyba że wyżej wspomniany smalec ma jej pod dostatkiem, użyłam innego :/
Nie pomyślałam o tym ale masz rację ! Smarowidło którego użyłam jest już doprawione zaraz uzupełnię przepis. Dziękuję za podpowiedź.