Kasza i gulasz to coś co kojarzy mi się z dzieciństwem – i z pełną odpowiedzialnością napiszę: Mama zawsze robi najlepszy! Z racji wiosny i odchudzania (nie tylko) przepisów – ciężkie, mączne sosy są niemile widziane 🙂 Zatem dziś klopsiki w warzywnym sosie – pyszne i co ważne robimy je ekspresowo.
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWO-CUKINOWYM
350 g mielonego mięsa wieprzowego
1/4 czerwonej cebuli
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej bazylii
1 cukinia
3 łyżki zielonego groszku konserwowego
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz
mąka do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia
* do podania – kasza gryczana ugotowana na sypko
Do mięsa wbijam jajo, dodaję drobno posiekaną cebulę i bazylię, bułkę tarta i przyprawy. Wszystkie składniki mieszam i wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki które obtaczam w mące. W wyższej patelni rozgrzewam olej i smażę klopsiki na brązowy kolor.
Cukinie kroję w kostkę i dorzucam do klopsików. Smażę przez chwilę następnie dodaję pomidory i groszek. Doprawiam do smaku i gotuję ok 10 minut. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną posypane drobno posiekaną bazylią.
Smacznego !
Piękne… i wydaje sie , że takie proste….Ale to, że wcale nie zrozumialam już dawno. Piękne, inspirujące zdjęcia…