Smaczne połączenie słodkich śliwek z przyprawami korzennymi i słonym sosem sojowym to bardzo ciekawy dodatek do mięsa. Podane na plackach gryczanych z jesienną dynią.
DROBIOWE MEDALIONY ZE ŚLIWKAMI
* 2 porcje
1 pojedyncza pierś drobiowa
10-12 śliwek węgierek
2 łyżki sosu sojowego
olej + 1 łyżka klarowanego masła do smażenia
sos
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta płatków chilli
Umyte i ususzone mięso smaruję 2 łyżkami sosu sojowego i dokładam do lodówki. W tym czasie mieszam ze sobą składniki na sos. Śliwki dryluję i przekrawam na połówki.
Pierś kroję w 2-2,5 cm plastry, obsmażam na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony ściągam z patelni i odstawiam na chwilę. Na patelnię dodaje łyżkę masła wrzucam śliwki przesmażam 2 minuty i zalewam sosem. Pozwalam mu się 2-3 minuty zredukować, dodaję mięso i duszę razem jeszcze przez chwilę. Podaję z plackami gryczanymi lub z ryżem 🙂
Smacznego !
Śliwki i drób to rzeczywiście ciekawe połączenie. Latem próbowałam połączenia kurczaka i brzoskwiń i okazało się udane. Myślę, że ze śliwkami też było pyszne 🙂