Sok przecierowy to moje tegoroczne odkrycie, nigdy nie robiłam napojów w ten sposób. W domu pijemy głównie wodę a napoje gazowane mogły by dla mnie nie istnieć 🙂 Robię na zimę trochę soków z jeżyn czy winogron a czasami wyciągnę sokowirówkę. Jednak najczęściej kupuję tłoczone soki jabłkowe z okolicznych wytwórni.
Przepis na sok przyciągnął moja uwagę bo wykorzystuje dynie a mam spory zapas ze swojego ogródka. Wykorzystałam przepis który Kasia z bloga Gotuj z Kasią przygotowała do 17 numeru magazynu Kocioł. Sok jest pyszny i już się nie mogę doczekać, jak mój młodszy syn będzie mógł spróbować 🙂
przepis na: SOK PRZECIEROWY Z DYNIĄ
1/2 dużej dyni Hokkaido (500 g)
3 marchewki
2 jabłka
1,5 litra wody
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
Marchewki i jabłka obieram że skórki i kroję w gruba kostkę. Dynie w zależności od gatunku kroję że skórką lub również obieram, dyni Hokkaido nie obieram i właśnie ten gatunek wykorzystuję w swojej kuchni najczęściej.
Wszystko wrzucam do garnka, zalewam wodą. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem 40 minut.
Dodaję sok z cytryny i blenduję, następnie przecieram przez nylonowe drobne sitko. Dodaję miód, jeżeli sok jest zimny podgrzewam go trochę aby miód się rozpuścił – nie zagotowuję !
Przechowuję w lodówce.
Smacznego !
Też robie sok przecierowy. Nigdy nie wykorzystywałam dyni, dawałam za to cytrusy. Dobrze, że sezon na dynię w toku to wypróbuję i Twój przepis.
ja jednak preferuję normalne albo wyciskane soki 🙂 po tak długim gotowaniu sok straci za dużo wartości 🙂
Nigdy nie robiłam soku w ten sposób, ciekawy pomysł 🙂
Ostatnio zakochałam się w sokach marchewkowych, muszę wypróbować twój przepis! 😉
Polecam, miło mi będzie jak podzielisz się wrażeniami 😁
Ja też pierwszy raz spróbowałam w tym roku. Spróbuj sok jest zawiesisty i sycący 🙂
Masz rację musZę spróbować krócej, długo gotowała się marchewka może dlatego że z ogródka 🤔 jak by ja drobniejsze pokroić albo zetrzeć kozła by skrócić czas gotowania. Muszę popróbować a te one soki też lubię 🙂
Ja będę próbować z Cytrusami jak seOn się zacznie 🙂
Jeszcze nigdy zainteresował mnie temat soków przecierowych 😛 Spróbuję w przyszłym roku na pewno!
Po co czekać rok – sezon jest własnie teraz 🙂
Zgadzam się, to najlepszy sezon na picie takich soczków 🙂
Bardzo polecam soki z dyni, bo są przepyszne 🙂
Muszę koniecznie spróbować 🙂