bez mięsa czekolada jabłka na obiad na szybko naleśniki obiad obiad-na-slodko orzechy po polsku w kuchni

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I CZEKOLADĄ

Ostatnio gdy staram się zrobić piątkowy obiad bez mięsa wychodzi mi wciąż na słodko. Naleśniki przełożone jabłkami, podsmażone i polane czekoladą to eksperyment który zdecydowanie się udał 🙂 Zazwyczaj do polewy używam gorzkiej czekolady tym razem jednak wykorzystałam czekoladę z jajek niespodzianek i zajączka wielkanocnego na którego nie było amatora. 
Naleśniki z jabłkami

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z JABŁKAMI I CZEKOLADĄ

składniki na naleśniki – 10 sztuk
przepis na naleśniki znajdziecie -> tu <- jednak z podanych niżej proporcji otrzymamy  potrzebne 10 sztuk
ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
1,5 szklanki mąki (250 g)
2 łyżki oleju
nadzienie:
4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu lub dżemu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
polewa:
czekolada
mleko

dodatkowo: łyżka klarowanego masła do podsmażenia, kilka włoskich orzechów po podania 

Naleśniki 
Zaczynam od wymieszania mleka i jajek, dodaję mąkę. Ciasto rozrzedzam wodą odstawiam na chwilę. Rozgrzewam patelnię, przed smażeniem dodaję do ciasta olej i dokładnie mieszam. 
W trakcie smażenia naleśników obieram jabłka i ścieram je na tarce o grubych oczkach. Następnie mieszam z cynamonem, sokiem z cytryny, miodem lub dżemem oraz bułką tartą. 
Naleśniki z jabłkami
Usmażone naleśniki dość grubo smaruję jabłkami, składam w trójkąty. Przed podaniem podsmażam na maśle. Polecam polać je roztopioną czekoladą z odrobiną mleka i posypać posiekanymi, włoskimi orzechami.
Smacznego !
Jak zrobić naleśniki ? Przepis na naleśniki – kliknij !

proponowane posty

4 Comments

  1. bardzo ciekawe, obserwuję i zapraszam do siebie 🙂
    http://studentnadiecie.blogspot.com/

  2. Jak mieszkałam jeszcze z rodzicami, to moja mama co piątek smażyła naleśniki i jedliśmy je na słodko. Jakoś też nie potrafiła zrobić nam innego bezmięsnego obiadu. Z kolei dla mojego męża naleśniki na słodko mogą być, ale tylko jako deser, dlatego praktycznie przestałam je smażyć. Twoje naleśniczki wyglądają przewspaniale, chętnie bym takie zrobiła na deser 🙂

  3. Naleśniki lubię tylko na słodko, więc to propozycja dla mnie:)

  4. ja najbardziej lubię ruskie … ale ostatnio jestem fanką mozzarelli o dżemu morelowego 🙂

Comments are closed.