Przepis znajdziecie również w nowym 5. numerze magazynu Kocioł.
CHUTNEY RABARBAROWY
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Liczba porcji: 4 słoiczki 250 ml
600 g rabarbaru
2 jabłka
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
100 g suszonej żurawiny
150 g brązowego cukru
3 cm korzenia imbiru
50 ml octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego kminku
8 goździków
2 sztuki anyżu gwiaździstego
Odmierzamy ocet oraz cukier i gotujemy na małym ogniu przez 60 minut co jakiś czas mieszając, na ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę aby chutney trochę odparował. Przed nałożeniem do słoiczków wyciągamy anyż. Tak przygotowany chutney możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodniu aby przedłużyć ten okres należy słoiczki zapasteryzować 10 do 15 minut.
Smacznego!
wygląda świetnie:)
Prawdziwa ciekawostka dla mnie. Jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Tak trochę po indyjsku 🙂