Lubię obiady jednodaniowe, niezależnie od tego czy jest to zupa czy tzw. drugie danie ma być na tyle syte żebym nie musiała przygotowywać kolejnego. Dlatego też w mojej zupie z botwinki wylądowała marchewka, seler, pietruszka i …biała fasola z puszki. Z puszki bo wpadłam na pomysł dodania jej do zupy gdy ta już się gotowała poza tym tak jest szybciej 🙂
BOTWINKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
1 pęczek botwinki (5 sztuk z małymi buraczkami)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 puszka białej konserwowej fasoli
1 puszka białej konserwowej fasoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka oliwy
szczypta mielonego kminku
sól morska, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie ja lubię bardziej kwaśną zupę)
1 łyżeczka cukru
2 litry bulionu warzywnego lub wody
do podania: śmietana, koperek
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy przesmażam pokrojone marchewkę, seler i pietruszkę. W między czasie myję dokładnie botwinkę, buraczki obieram kroję w plasterki dorzucam do warzyw. Duszę razem pod przykryciem ok 5 minut, następnie na 2 minuty dorzucam pokrojone łodyżki (bez liści) botwinki oraz przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Doprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Dodaję opłukaną fasolę i zalewam całość wodą lub bulionem.
Gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone liście botwinki, sok z cytryny, ocet i cukier (ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku) po 3 minutach zupa jest gotowa.
Podaję ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Smacznego !
U mnie zupa z botwinki była dziś na obiad 🙂 ale w wersji ze śmietaną i jajkiem na twardo. Fajny pomysł z dodaniem fasoli z puszki 🙂