Oczywiście drożdżowe bo innych już nie robię 🙂 Przepis na Racuchy z jabłkami jest już na blogu ale jak widać można je przygotować również z innymi owocami. Dziś rabarbar, sezon się rozkręcił i możecie kupić go w każdym sklepie. A o tym jak w marcu wraz z ekipą Kotła próbowałyśmy go zdobyć możecie przeczytać w 5. numerze.
RACUCHY Z RABARBAREM
*ok 12 sztuk
300 g mąki
szczypta soli
25 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajo
2 duże łodygi rabarbaru
olej do smażenia, miód do podania
Sposób przygotowania jest taki sam jak przy racuchach z jabłkami więc zamiast starać się ubrać to samo w inne słowa po prostu wklejam 🙂
„Do miski wsypuję mąkę ze szczyptą soli, na środku robię wgłębienie do którego wsypuję rozkruszone drożdże. Dodaję 2 łyżki cukru, zalewam mlekiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję jajo, cynamon i mieszam do połączenia się składników, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45-60 minut do podwojenia objętości.”
W tym czasie myję, obieram i kroję na 0,5 cm plasterki. Zasypuję łyżką cukru i odstawiam. Gdy ciasto jest gotowe dodaję do niego rabarbar i mieszam aby w miarę równomierni wmieszał się w ciasto. Mokrą łyżką nakładam ciasto na rozgrzany olej i smażę z obu stron na złoty kolor.
Podaję polane miodem lub posypane cukrem pudrem… osobiście wolę miód.
Smacznego !
Chce takie na śniadanie! <3
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Fantastyczne! Muszą być pyszne! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
Pyszności! Uwielbiam rabarbar, bardzo chętnie bym zjadła takie racuszki 🙂
cudowne placuszki tez planuje takie zrobic 🙂
Świetne 🙂 Ileż bym dała za takie śniadanie jutro rano 🙂
Mmm, idealne sobotnie śniadanie 🙂
Sobotnie, niedzielne … 🙂
Chciałbym móc zaprosić 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.