bez mięsa drożdżowe na obiad na słodko obiad obiad-na-slodko rabarbar racuchy w kuchni z owocami

RACUCHY Z RABARBAREM

Oczywiście drożdżowe bo innych już nie robię 🙂 Przepis na Racuchy z jabłkami jest już na blogu ale jak widać można je przygotować również z innymi owocami. Dziś rabarbar, sezon się rozkręcił i możecie kupić go w każdym sklepie. A o tym jak w marcu wraz z ekipą Kotła próbowałyśmy go zdobyć możecie przeczytać w 5. numerze.

RACUCHY Z RABARBAREM
*ok 12 sztuk
300 g mąki
szczypta soli
25 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajo
2 duże łodygi rabarbaru
olej do smażenia, miód do podania

Sposób przygotowania jest taki sam jak przy racuchach z jabłkami więc zamiast starać się ubrać to samo w inne słowa po prostu wklejam 🙂
„Do miski wsypuję mąkę ze szczyptą soli, na środku robię wgłębienie do którego wsypuję rozkruszone drożdże. Dodaję 2 łyżki cukru, zalewam mlekiem i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie dodaję jajo, cynamon i mieszam do połączenia się składników, przykrywam ściereczką i odstawiam na 45-60 minut do podwojenia objętości.”

W tym czasie myję, obieram i kroję na 0,5 cm plasterki. Zasypuję łyżką cukru i odstawiam. Gdy ciasto jest gotowe dodaję do niego rabarbar i mieszam aby w miarę równomierni wmieszał się w ciasto. Mokrą łyżką nakładam ciasto na rozgrzany olej i smażę z obu stron na złoty kolor.
Podaję polane miodem lub posypane cukrem pudrem… osobiście wolę miód.
Smacznego !

Rabarbarowa rewolucja

proponowane posty

10 Comments

  1. Chce takie na śniadanie! <3

  2. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

  3. Fantastyczne! Muszą być pyszne! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

  4. Pyszności! Uwielbiam rabarbar, bardzo chętnie bym zjadła takie racuszki 🙂

  5. cudowne placuszki tez planuje takie zrobic 🙂

  6. Świetne 🙂 Ileż bym dała za takie śniadanie jutro rano 🙂

  7. Mmm, idealne sobotnie śniadanie 🙂

  8. Sobotnie, niedzielne … 🙂

  9. Chciałbym móc zaprosić 🙂

  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

Comments are closed.