Orzeźwiająca zupa na ciepłe dni, letnie dni. Chłodnik robi się bardzo szybko, możemy go podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub kawałkiem chrupiącego pieczywa. Przygotowany dla magazynu Kocioł czekał na cieplejsze dni. W najbliższych dniach ma się zrobić ciepło przyda się więc:)
CHŁODNIK Z RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM
rodzaj potrawy: wegetariańska
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie
Liczba porcji: 2
Składniki :
1 pęczek rzodkiewki (8-10 sztuk)
100 g ogórka
1 mały ząbek czosnku
350 ml zsiadłego mleka
100 ml maślanki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie do podania jajko, pieczywo
Rzodkiewki i ogórka ścieram na grubych oczkach. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek, zsiadłe mleko i maślankę. Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję schłodzone z pieczywem lub/i ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego !
Patrzę na ten talerz i już prawie czuję lato 🙂 Muszę spróbować!
Dokładnie, pomyślałam o tym samym 🙂 wygląda pysznie
uwielbiam chłodniki! pycha 🙂
zapraszam do udziału w wiosennym konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Tyle razy użyłam we wstępie słowa "ciepło", że musi się stać 🙂