Ciasto z cukinią. Wykorzystanie w cieście cukinii już dawno mnie kusiło. Lubię wilgotne, cięższe wypieki z dodatkiem dyni czy marchewki. Pamiętałam o tym przepisie od czasu kiedy Kasia upiekła ciasto do 6 numeru magazynu Kocioł – dwa lata !
Pierwszą okazją do upieczenia była spontaniczna wizyta znajomych więc tak zupełnie na szybko powstało moje pierwsze czekoladowe ciasto z cukinią. Oryginalny przepis znajdziecie u Kasi w moim jest mniej cukru a na wierzch rzuciłam owoce. Kwaśne porzeczki komponują się idealnie, myślę, że wiśnie czy agrest będą równie pyszne.
Przy pierwszej próbie do ciasta zamiast czekolady dodałam czekoladowe batony które Wiktor kiedyś dostał a w domu ich nikt nie je, kolejnym razem mleczną czekoladę z takich samych przyczyn 🙂 Jeżeli kupujesz czekoladę specjalnie do tego ciasta polecam gorzką.
przepis na: CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
* forma 25*25 cm / składniki powinny być w temperaturze pokojowej
200 g cukinii
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
50 g jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
100 g cukru
2 jajka
50 g jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g czekolady u mnie mleczna
szczypta soli
100 g czekolady u mnie mleczna
szczypta soli
owoce:
150 g porzeczek u mnie mieszanka różnych kolorów
3-4 morele
Piekarnik nastawiam na 170°C grzanie góra-dół.
Cukinie ścieram na grubych oczkach tarką do warzyw, mieszam ze szczyptą soli i odstawiam na sitku aby puściła nadmiar soku.
Miękkie masło ucieram z cukrem gdy masa jest jasna i puszysta kolejno dodaję jajka a następnie jogurt.
Jeżeli masa Wam się delikatnie zważy nie martwcie się tym zupełnie. Mimo wcześniejszego ogrzania produktów też mi się przydarzyło ale nie ma wpływu na końcowy efekt czy smak.
W osobnej miseczce łączę ze sobą pozostałe suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Do masy dodaję suche składniki, miksuje krótko.
Cukinię odciskam z soku i razem z pokrojoną w kostkę czekoladą mieszam z ciastem.
Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Na wierzchu układam owoce. Większe jak morele delikatnie wciskam w ciasto, mniejsze tylko rozsypuję.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 60-70 minut do suchego patyczka.
Smacznego !
Interesujesz się fotografią ? Szukasz porad, inspiracji, wyzwań które pomogą w rozwijaniu pasji ?
Zapraszam do fotograficznej grupy wsparcia – Fotografia kulinarna od kuchni.
Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru mojej cukinii z ogródka 🙂
Dokładnie – mam ten sam plan 🙂
Wygląda bardzo smakowicie
Niezwykłe połączenie!
czekolada i cukinia – zaskakujące połączenie, ale kusi mnie żeby zrobić. Ciasto z fasoli to ostatnio jedno z moich ulubionych a wiec z cukinia też mi pewnie posmakuje.
Cukinia w zasadzie jest niewyczuwalna zresztą sama w sobie nie ma wyrazistego smaku ale za to nadaje ciastu wilgotności, bardzo nam posmakowała ta warzywna wersja 🙂