bez glutenu krewetki marchewka obiad obiad-w-15-minut po azjatycku ryby-owoce-morza

MARCHEWKOWE STIR FRY Z KREWETKAMI

Stir fry z marchewki z krewetkami – zaciekawiłam Was ? Oprócz opisanego w poprzednim poście spaghetti z buraka miałam również możliwość przetestować wersję marchewkową. Dla osób które walczą z czasem, chcą jeść domowo i smacznie to bardzo dobra propozycja. A przy tym otrzymujemy danie bezglutenowe.

To moja kolejna propozycja na obiad w 15 minut. Azjatyckie smaki czyli jest pikantnie, aromatycznie i pysznie. Dla osób które lubią krewetki może być uzależniająca ja robiłam ją 3 dni z rzędu 🙂 

stir fry z krewetkami 

przepis na: MARCHEWKOWE STIR FRY Z KREWETKAMI

* 2 porcje
200 g spaghetti z marchewki Fit&Easy
150 g krewetek lub mieszanki owoców morza
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 papryczka chilli lub płatki chilli
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
1 garść posiekanej natki pietruszki

sos
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

do podania:
cytryna
sezam – warto go uprażyć chwilę na suchej patelni

stir fry z krewetkami

Przed rozpoczęciem smażenia przygotowuję wszystkie składniki.
Krewetki jeżeli są mrożone wykładam na sitko i przelewam wrzątkiem.
Czosnek i papryczkę kroje w plasterki, imbir obieram i kroje w drobną kostkę.
Mieszam składniki na sos.

stir fry bez glutenu

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek, imbir i chilli. Smażę ok 1 minut, pilnując żeby czosnek się nie spalił.
Dodaję krewetki, smażę 2 minuty.
Wrzucam marchewkowe noodle, smażę pod przykryciem kolejne 2 minuty.
Dodaję sos, podgrzewam wszystko razem 1-2 minuty tak aby sos zrobił się gęsty.
Mieszam z pietruszką, przekładam do miseczek posypuję sezamem, skrapiam cytryna i od razu podaję.

Smacznego !

proponowane posty