frittata z warzywami
cieciorka gorgonzola jajka kolacja po włosku śniadanie sniadanie-na-cieplo z warzywami

FRITTATA Z WARZYWAMI I GORGONZOLĄ

Frittata zwana też włoskim omletem to bardzo prosta potrawa którą dopasujemy pod własne smaki. Może też posłużyć do „sprzątnięcia” końcówek produktów które mamy w lodówce. Frittatę zjemy na ciepłe śniadanie, kolację lub zimną możemy zabrać do pracy.

Jak zrobić frittatę ? wystarczy roztrzepać jajka dodać do nich trochę sera żółtego, mozzarelli… tak naprawdę dowolnego robiłam nawet kiedyś wersję fit z twarogiem 🙂 Na patelni podsmażyć wybrane składniki zalać je przygotowana masą jajeczną i pozostawić do ścięcia. I teraz są dwie metody : możemy dopiec w piekarniku lub jeżeli ktoś nie ma patelni nadającej się do pieczenia – po wstępnym ścięciu jajek zsunąć ją na talerz, przykryć patelnią i odwrócić tak żeby chwilę dosmażyć wierzch. Ja co prawda posiadam żeliwną patelnię ale i tak wolę metodę odwracania.

pomysł na śniadanie

przepis na: FRITTATA Z WARZYWAMI I GORGONZOLĄ

* 2 porcje , patelnia o średnicy 18 cm

4 jajka
100 g sera gorgonzola
1/2 białej części pora
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki zielonego groszku (może być z puszki)
2 łyżki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
zielona pietruszka do podania
2 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego

pomysł na sniadanie
Na patelni rozgrzewam masło przesmażam na nim pokrojoną w paseczki paprykę oraz plasterki pora.
Po 5 minutach dorzucam cieciorkę i groszek smażę kolejne 5 minut.
Jajka roztrzepuję w miseczce, dodaję zioła, odrobinę soli i pieprz. Mieszam z serem pokrojonym w kostkę. 
pomysł na śniadanie
Warzywa zalewam masą jajeczną, przykrywam i smażę na małym gazie aż jajka z wierzchu się zetną. Uzbrojona w rękawice żaroodporne – delikatnie zsuwam na talerz, przykrywam patelnią i odwracam. Podgrzewam kilka minut z drugiej strony. Podaję posypane natką pietruszki.

Smacznego !

proponowane posty

3 Comments

  1. Bardzo lubię takie frittaty, zapiekanki 🙂

  2. Uwielbiam frittatę! Przypomniałaś mi, że ostatni jej nie robiłam i powinnam to nadrobić 🙂 Koniecznie dodaj przepis do mojego linkowego party 🙂

  3. Ja też uwielbiam frittatę w każdej odmianie 🙂 Ta również właśnie trafia do mojego przepiśnika 🙂

Comments are closed.