Co roku staram się aby na świątecznym stole oprócz tradycyjnych potraw pojawiło się coś nowego. Zazwyczaj są to nowe ciasta lub wariacje na temat tradycyjnych potraw. W tym roku jest to ciasto drożdżowe. Ale nie takie zwyczajne ! Ciasto drożdżowe uformowane na kształt pięknego świątecznego wieńca. Po raz pierwszy przygotowałam również filmik – który pokaże jak krok po kroku je przygotować.
Na nadzienie wybrałam świeże daktyle, które są 100% BIO, nie zawierają żadnych dodatków, konserwantów i GMO. Odmiana Medjool to bardzo duże, mięsiste owoce o delikatnie pomarszczonej skórce i nie tak słodkie jak suszone. Są pyszne i bardzo zdrowe. Powinny być obowiązkowym elementem diet sportowców jak i osób na diecie odchudzających w tym dzieci ! To naprawdę potężne źródło energii, witamin i minerałów. A dzęki ich naturalnej słodyczy nie dodaję do nadzienia grama cukru.
Po trudach przygotowań świątecznych, przy filiżance herbaty przyda nam się taki zastrzyk energii. Słodkie ciasto ze zdrowym nadzieniem które dodatkowo pięknie ozdobi nasz świąteczny stół.
Pokruszone drożdże rozcieram z 2 łyżeczkami cukru. Dodaję 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam, przykrywam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do misy wsypuję mąkę, cukier, sól. Dodaję wyrośnięty zaczyn, jajko i pozostałe ciepłe mleko. Hakiem do ciasta drożdżowego wyrabiam na prędkości 1. Osoby które nie używają robota mogą wymieszać masę łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto na prędkości 2 lub ręcznie. Ciasto będzie gotowe gdy całkowicie wchłonie masło. Ma być elastyczne i lekko klejące. Przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Z daktyli usuwam pestki, wrzucam je do blendera. Dodaję cynamon i sok z pomarańczy. Blenduję na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony blat. Obsypuję mąką i rozwałkowuję na prostokąt ok. 30×50 cm. Rozsmarowuję na nim masę daktylową i zwijam w rulon. Zostawiam od lewej 2-3 cm a pozostała część przecinam wzdłuż. Z powstałych części zaplatam warkocz, tak aby przecięcie było na wierzchu. Całość składam w wieniec, zlepiam końce. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywam i odstawiam do napuszenia na 20 minut.
Podaje oprószony cukrem pudrem. Najlepszy jest na ciepło, drugieczy czy nawet trzeciego dnia po upieczeniu wystarczy go krótko podgrzać w piekarniku (pod przykryciem) i znów jest mięciutki 🙂
Smacznego !
Przepis został przygotowany we współpracy ze sklepem ZdroweDaktyle.pl
Daktyle są naprawdę dobre, a po upieczeniu rozpływają się w ustach!
https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
wygląda pysznie:)
Przepis doskonały – ciasto łatwe w przygotowaniu i pyszne! Na pewno do niego powrócę 🙂