Przepis na drożdżowe rogaliki z makiem powstał trochę przy okazji produkcji domowej masy makowej. Rogaliki wyszły pyszne i na pewno będą świątecznym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Wiem, że w tym okresie pieczemy sporo ciast i ciasteczek ale w święta maku nigdy dość 🙂 Więc upieczcie a te małe, piękne rogaliki z pewnością dodadzą uroku i świątecznego nastroju.
Przepis na: ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM
350 g mąki
70 g masła
1/3 szklanki cukru
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajo
szczypta soli
350 g masy makowej z tego przepisu
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
jeżeli używasz gotowej z puszki dodaj
40 g migdałów (1/4 szklanki)
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
jeżeli używasz gotowej z puszki dodaj
40 g migdałów (1/4 szklanki)
15 suszonych śliwek
Drożdże rozcieram z dwoma łyżeczkami cukru, dodaję ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Mieszam dokładnie i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, jajo i zaczyn. Zaczynam od wymieszania łyżką a następnie wyrabiam powoli dodając rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz i zrobi się gładkie oraz elastyczne. Wyrobione przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Jeżeli masa makowa jest mokra smażę ją na średnim ogniu 10-15 minut. Często mieszam aż masa częściowo odparuje. Następnie mieszam ją z kakaem, i miodem. A w przypadku kupnej masy dodatkowo ze śliwkami i migdałami.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, wyrabiam krótko. Rozwałkowuję na koło o średnicy 20 cm a następnie kroję na 16 trójkątów. Na każdym trójkącie układam płaską łyżeczkę nadzienia, czubek trójkąta zawijam pod przeciwległy bok. W taki sam sposób przygotowuję rogaliki z pozostałej części ciasta.
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem. Przykrywam ściereczka i odstawiam na 30 minut. Rozbełtanym jajkiem smaruję rogaliki, obsypuję cukrem trzcinowym.
Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !