Puree z dyni robi się bardzo prosto. Wiem, że jest kilka różnych sposobów, ja osobiście puree przygotowuję tylko w piekarniku. Wydaje mi się, że nie ma prostszej metody – bez obierania, bez wysiłku. Pokrojoną na części dynię wstawiam do piekarnika a później łyżką wyciągam ze skórki i mrożę.
Z puree z dyni można przygotować wiele dań na blogu znajdziecie przepisy na zupy, kluseczki dyniowe, kawę z dynią oraz ciasta. Dynia jest niskokaloryczna, pozwala oczyścić organizm z toksyn. Polecam przygotować zapas i korzystać z jej zalet cały rok.
![]() |
puree z dyni |
Dynie kroję na duże kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – 45-60 minut.
Patyczkiem sprawdzam czy jest miękka.
Następnie łyżką ściągam ze skórki miąższ.
Wyjątkiem jest dynia Hokkaido – jej skórka jest jadalna i pyszna !
![]() |
jak zrobić dyniowe puree |
Tak przygotowana dynia to podstawa wielu moich dań – zupy, kluski, ciasta.
Puree z pieczonej dyni porcjuję w woreczki i mrożę.
Przygotowanie dania zajmuje mi później chwilkę 🙂
Smacznego !
Zobacz przepisy na dania z puree z dyni
|
|
|
|
Zawsze robię puree z dyni. Nadaje się do wielu rzeczy.:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Ja poza sezonem głównie wykorzystuje do przygotowania zup które uwielbiamy 🙂