Szybciutkie, lekkie i słodkie ciasto, na przełamanie słodyczy polecam użyć kwaskową odmianę jabłek. Antonówka, Gloster, Jonagold, Lobo, Reneta czy stara polska odmiana Papierówka będą idealne. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, nie ma rosnąć tylko się zapiec. Dzięki temu nie jest suche a na wierzchu tworzy się delikatna, chrupiąca warstwa.
Przygotowanie zajmuje tyle co nagrzanie piekarnika a jak goście usiądą do kawy, podasz ciepłe ciasto 🙂
Ciasto biszkoptowe z jabłkami |
PRZEPIS NA CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI
składniki na ciasto biszkoptowe z jabłkami – forma 20×20 cm
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mąki
3 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych
Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda i kroję w ósemki.
Formę smaruję masłem i obsypuję kasza manną.
Jabłka układam w formie i oprószam je cynamonem.
Jajka ucieram na białą masę z cukrem, miksując dodaję olej.
Dodaję mąką i krótko mieszam.
Powstała masą zalewam jabłka, posypuję płatkami migdałów.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piekę 25-30 minut.
Smacznego !