Kaszę gryczaną uwielbiam, zazwyczaj jadłam ją jako dodatek do gulaszy, albo okraszoną skwarkami ze szklanką kefiru. Teraz postanowiłam zrobić z niej główny składnik dania, dodatek warzyw a w szczególności selera ożywiło smak. Takie połączenie sprawia, że kotleciki są soczyste, nie rozpadają się i idealnie komponują się z niemal każdą surówką. Spróbujcie 🙂
Jest to przepis na posiłek z prostych, dostępnych dla wszystkich składników. Bo zdrowa i smaczna kuchnia wcale nie musi być droga ani czasochłonna i ten przepis jest idealnym przykładem 🙂
* gryczane kotlety z selerem * |
GRYCZANE KOTLECIKI SELEROWE
*12 sztuk
1 szklanka kaszy gryczanej u mnie biała, niepalona
1/2 korzenia selera
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka masła
2 jajka
2-3 łyżki natki pietruszki
1/2 szklanki maki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
* kotlety z selera i kaszy * |
Kaszę wysypuję na sitko i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. W garnku zagotowuję 2 litry wody, dodaję łyżeczkę soli wsypuję kaszę. Gotuję na średnim ogniu 15 minut, odcedzam, mieszam z łyżką masła i przesypuję na duży talerz aby odparowała.
Seler i marchewkę ścieram na grubych oczkach, cebule kroję w drobną kostkę. Cebulę smażę na klarowanym maśle, jak zrobi się szklista dorzucam starte warzywa i duszę razem 5-8 minut.
* wegetariańskie kotlety * |
Warzywa mieszam z odparowana kaszą dodaję pietruszkę i doprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Mieszam z rozbełtanymi jajkami i mąką. Nalewam trochę chłodnej wody do małej miseczki i co jakiś czas moczę w niej dłonie – tak jest dużo prościej 🙂 Wilgotnymi rękoma formuję kotleciki, smażę na złoty kolor. Podaję z dowolna surówką.
Smacznego !
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂