brukselka makaron obiad obiad-w-30-minut po azjatycku wytrawny-obiad-wegetarianski

BRUKSELKA NA OSTRO

Brukselka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników. Sama zaczęłam ją jeść dość późno, kapusta jaką tolerowałam będąc dzieckiem musiała być ukiszona a gołąbki obierałam z liści i zjadałam farsz 🙂 Do pewnych smaków trzeba dorosnąć Ja musiałam do brukselki. Wiktor jest na etapie nie lubię „sałaty” więc bez wyrzutów mogę nam (dorośniętym) zrobić brukselkę na ostro.
*  brukselka na ostro *
BRUKSELKA NA OSTRO 
* 2 porcje
500 g brukselki
5 grzybów mung 
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 cm kawałek imbiru
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu ostrygowego
1-2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
100 g makaronu ryżowego u mnie nitki
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
opcjonalnie sezam do podania

Grzyby zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem na 15 minut.

Brukselkę obieram z zewnętrznych listków i wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 10 minut, odcedzam – ważne aby jej nie rozgotować ma być jędrna. 
Jak ugotować brukselkę w mikrofalówce ? Obraną brukselkę wrzucam do szklanej miski, zalewam gorącą wodą, dodaję szczyptę soli. Przykrywam talerzem i włączam max grzanie 5-6 minut. Odcedzam.
Cebulę kroję w piórka, czosnek i chilli w plasterki a imbir obiera i ścieram na tarce lub kroję w drobna kosteczkę. Namoczone grzyby siekam w paseczki a odsączoną brukselkę przekrawam na połówki.
* brukselka na ostro z makaronem
Zagotowuję wodę, wrzucam makaron zostawiam pod przykryciem na 3 minuty następnie odcedzam (makaron należy przygotować wg instrukcji na opakowaniu).
W woku rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę ją 1-2 minuty, dodaję chilli oraz czosnek. Dorzucam brukselkę, następnie cukier i sos ostrygowy, smażę razem 3-4 minuty. Dodaję sos sojowy i podgrzewam jeszcze przez chwilę. Dorzucam makaron mieszam. 
Podaję skropione sokiem z limonki i posypane sazamem.
Smacznego !
* brukselka na szybko *

Jemy sezonowo! Jesień

proponowane posty

1 Comment

  1. Ja uwielbiam brukselkę i to najchętniej w nietypowych odsłonach 🙂 Ten przepis bardzo mi się więc podoba 🙂

Comments are closed.