To jedno z tych dań które zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem. Uwielbiałam ugotowany na mleku ryż, kwaskowate jabłka i śmietanę roztarta z cukrem. Pamiętam, że mama używała do tego specjalnego garnka w którym ryż się nie przypalał.
Łukasz nie jest wielkim fanem cynamonu więc dla jednej osoby nie chciało mi się gotować, trzeć zapiekać i później jeść przez tydzień… brałam ryż który został z obiadu, jabłka, przyprawy i robiłam dla siebie szybki Aromatyczny ryż z jabłkami.
Przypomniałam sobie o tym przepisie jak Wiktor zjadł w przedszkolu dwie dokładki i z bolącym brzuszkiem przekonywał mnie, że to na pewno nie od ryżu z jabłkami bo był dobry 🙂
![]() |
* ryż zapiekany z jabłkami * |
RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI
1 szklanka ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
75 g masła + do posmarowania formy
5 dużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
miód lub cukier trzcinowy
dodatkowo jogurt do podania
![]() |
* ryż na mleku z jabłkami * |
Ryż zalewam wrzątkiem, odcedzam na sitku.
W garnku zagotowuję wodę z mlekiem, dodaję masło, cukier i szczyptę soli, wsypuję odcedzony ryż. Gotuję do miękkości na niedużym gazie, często mieszając żeby ryż się nie przypalił. Gdy płynu jest mało ściągam garnek z ognia i odstawiam przykryty – ryż dojdzie i wchłonie pozostały płyn.
Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach. Mieszam z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.
![]() |
* ryż na mleku * |
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę ryżu, jabłka i przykrywam drugą częścią ryżu.
Na wierzch układam cienkie plasterki masła, polewam miodem lub posypuję cukrem.
Zapiekam 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podaję z jogurtem i miodem.
Smacznego !
ps. Do przygotowania można użyć zimnego, ugotowanego wcześniej ryżu ale trzeba wtedy wydłużyć czas zapiekania.
ostatnio bardzo polubiłam ryż na słodko. pyszny przepis 🙂