Arbuz to jeden z tych owoców który nie potrzebuje żadnych dodatków. Wystarczy go schłodzić i gotowe. Widziałam gdzieś zajawkę arbuza na grillu i nie była bym sobą gdybym nie spróbowała 🙂 Tak przygotowany smakuje inaczej, mimo miodu wcale nie jest tak słodki jak świeży – ciekawie. Dla osób które lubią próbować nowych smaków podrzucam przepis na arbuza z grilla 🙂 Wbrew pozorom nieźle komponuje się z pomidorami, fetą i sosem balsamicznym.
* sałatka z grillowanym arbuzem * |
SAŁATKA Z GRILLOWANYM ARBUZEM
*2 porcje
1/4 średniej wielkości arbuza – najlepiej bez pestek
4-6 pomidorków koktajlowych
2-3 plastry sera feta – może byc w oleju
kilka oliwek
po gasci rukoli lub/i szpinaku baby
bazylia
sos balsamiczny
pieprz
miód
Arbuza kroję na trójkątne plastry ok 2 cm grubości i delikatnie oprószam pieprzem.
Smaruję/polewam miodem i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie ok 3 minuty.
Na talerzu układam sałatę ze szpinakiem na nich arbuza. Dodaję pokrojoną w kostkę fetę, pomidorki, oliwki i bazylię. Polewam sosem balsamicznym i podaję.
Smacznego !
Świetna kompozycja, pięknie podana ! Pycha !
Wygląda przepięknie, ale ja arbuza nie lubię 🙂
Dzięki, jak nie lubisz arbuza to może Ci smakować hehe Bo on po zgrillowaniu smakuje inaczej 🙂
Mówią, że najpierw jemy oczami 🙂 Pozdrawiam !
Brzmi i wygląda pysznie 😉 Trzeba będzie wypróbować:)
Może podzielisz się wrażeniami ? 🙂